StoryEditorOCM
DalmacijaSKELA SMUTNJE

Splitsko ljeto uzurpiralo Peristil na gotovo mjesec dana, vlasnici Luxora bijesni: Nitko nas nije ništa obavijestio, ove godine im nećemo dati da koriste naš WC!

9. srpnja 2018. - 19:35

Na Peristilu je osvanula drveno-metalna skela koja će do 27. srpnja zauzimati oko pola njegove površine. Riječ je opet o "Splitskome ljetu". Turiste kad izađu iz Podruma dočekaju tamni zastori koji skrivaju skele pozornice. Kazališni reflektori su u arkadama između stupova i u Vestibulu.

Splitski HNK za potrebe "Splitskog ljeta" dobio je Peristil na korištenje od 5. srpnja do jutra 27. srpnja zaključkom koji je potpisao gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ugostitelji koji čitave godine rade na Peristilu bune se kako ih se nije obavijestilo da će ovo "Splitsko ljeto" potrajati duže nego prošlih godina, niti im je najavljeno kada će bina biti postavljena.

- Prošli put smo tužili Grad, dobili smo crkavicu, a morali smo potpisati da nećemo tužiti retroaktivno unatrag pet godina. Nakon toga imali smo dogovor da će se ubuduće s nama razgovarati i da se neće raditi ovako stihijski. Kad su ovdje na Peristilu radovi, svi bježe od buke - kaže vlasnik zlatarnice na Peristilu Oliver Mjeda.

Njemu se u kritici nadležnih pridružila Ana Peraica, vlasnica fotografskog atelijera “Peraica”.

HNK: Poduzetnici nisu u nadležnosti kazališta

- Mi radimo cijelu zimu. Da nema naših butiga, ne bi bilo svjetla, ljudi bi padali po mraku na Peristilu. Da ja iznajmim prostor nekome tko će držati neku prčvarnicu, bi li u Gradu bili sretniji? Meni bi bilo bolje.

Neko elementarno poštovanje prema ljudima koji su čitavu godinu prisutni u jezgri trebalo bi biti da im se ne oduzima posao usred sezone. Opari je bilo u programu da će produžiti "Splitsko ljeto" na Peristilu. Još očekuju da "Luxor" bude otvoren kako bi mogli ići u zahod - napominje Ana Peraica.

Suvlasnik "Luxora" Ivan Malada kaže kako njegov ugostiteljski objekt neće biti ove godine otvoren za "Splitsko ljeto".

- Mi nismo protiv kulture, ali ove godine im nećemo dati da koriste naš WC. Prije je "Luxor" bio otvoren dok smo sve radili zajedno.

U doba Baldasara imali smo sastanke s HNK i dogovorili bismo osam ili deset dana da budu na Peristilu. Nitko od nas nije pravio probleme. Znamo da ovdje treba biti otvorenje i predstave, ali da netko uzurpira prostor skoro mjesec dana, to je previše. Otkad je došla nova administracija, nitko nas ne zove, niti se razgovara - tvrdi Malada.

Za komentar smo upitali intendanta HNK i ravnatelja Splitskog ljeta, Gorana Golovka.

- HNK Split i "Splitsko ljeto" ne mogu ići ispod minimalne profesionalne razine u pripremanju svojih programa. Pokusi traju barem pet tjedana, a samo u svojoj posljednjoj fazi moraju biti održani na mjestu izvedbe.

Pitati zašto pokusi predstava ne mogu biti održavani negdje drugdje, a ne u stvarnom prostoru zbivanja ambijentalnog kazalista, može se usporediti s pitanjem kuharu: “Zašto koristiti toplinsku energiju za pripremanje jela, kada pobornici raw food koncepta dokazuju da svi možemo jesti samo sirove namirnice?”, ili novinaru: “Zasto sjeći šume za proizvodnju novinskog papira kada se može pisati i na glinenim pločama?” - smatra intendant, ističući kako je HNK Split, odnosno "Splitsko ljeto" ishodilo suglasnost Grada Splita za pripremu i izvedbe svojih programa te da pitanje naknada poduzetnicima nije u nadležnosti kazališta.

Osnovno pitanje jest: želimo li "Splitsko ljeto" ili ne želimo - napominje Golovko.

 

Smeta im buka

Poduzetnici se žale što će veza s Podrumima uglavnom biti zatvorena od 17 do 20 sati. Gradonačelnik je donio Zaključak da se svako jutro, nakon premijera i predstava, razmontiraju tribine, kako bi poslovni prostori na Peristilu mogli funkcionirati taj dan. No, poduzetnici se bune na buku koja nastaje kad radnici bacaju na kameni pod metalne cijevi, što, kako kažu tjera turiste s Perisitla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:22