Dalmacija Split

angažirane sve snage

Velika potraga u Splitskom akvatoriju: nestao muškarac koji je jučer isplovio u ribanje, brodica pronađena kraj Šolte; Svi koji su na moru mole se za pomoć u traganju

angažirane sve snage

Službenici Lučke kapetanije Split predvode intenzivnu i složenu pomorsku potragu u Splitskom akvatoriju za nestalim muškarcem, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinira više raspoloživih spasilačkih jedinica u pomorskoj, kopnenoj i zračnoj akciji traganja prema nestalom P.S., u šezdesetim godinama života, Hrvatski državljanin, čiji nestanak je jutros, 9. listopada u 11.50 sati, službenicima LK Split prijavio njegov nećak.

Prema službenim podatcima LK Split i MRCC Rijeka, nestali muškarac vlastitom je brodicom, tipa 'Gradac' i dužine 5,80 metara, s kabinom te ugrađenim pogonskim strojem snage 6,62 kW, isplovio u ribanje jučer, 8. listopada u 16.30 sati, a područje potrage intenzivirano je u zapadnom dijelu arhipelaga otoka Šolte, neposredno uz otočić Radula, gdje su ranije danas službenici Lučke ispostave Milna i Lučke ispostave Trogir, u 12.10 sati slijedom zaprimljene dojave očevidaca, pronašli brodicu nestaloga.

U potražnu akciju su, uz službenike Splitske kapetanije i pripadajućih ispostava angažirani službenici Pomorske policije Split i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS Split), koji obavljaju kopnenu potragu u području traganja, dok su u koordinaciji sa MRCC Rijeka, u uže područje potrage HGSS Split angažirali vlastito plovilo sa timom ronilaca, koji obavljaju podmorsku potragu.

Ranije danas je MRCC Rijeka u suradnji sa Obalnom stražom RH u potražnu akciju angažirala i jedan helikopter, kojim se obavlja zračna potraga, a o nestanku Hrvatskog državljanina upućuje se i obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu, u području traganja, posredstvom Obalne radio postaje, ORP Splitradio.

Vremenske prilike u vremenu isplovljavanja nestalog i tijekom današnjeg dana vrlo su povoljne, more je mirno, nema vjetra i vidljivost je do 20 km, dok je prosječna temperatura mora u području potrage oko 20 stupnjeva celzijevih.

Naslovnica Split