Dalmacija Split

KAKAV BEZOBRAZLUK

Zdravi mladić iz Splita koristi tuđu invalidsku oznaku da bi se parkirao na mjestu za invalide i tako izbjegava plaćati parking! Uhvatili smo ga kako to radi pri odlasku u - teretanu

KAKAV BEZOBRAZLUK

Ulazim u lift u kojem su već dva mladića u dvadesetima, na leđima nose torbe. Pretpostavljam da vjerojatno dolaze iz obližnje teretane. I odjednom jedan počinje sa psovkama, ali psuje "sam" sebe. Viče naglas i psuje "sve po spisku" jer je parkirao automobil na mjesto za invalide, ali, eto, zaboravio je staviti – invalidsku oznaku.

I strah ga je da ne dobije kaznu ili da ga ne pokupi pauk. Iako ima invalidsku oznaku, neće moći dokazati da je invalid i nepokretan jer to i nije!

Dakle, ili je kupio krivotvorenu oznaku ili ju je posudio od svojih roditelja, rodbine ili koga već. A stavlja invalidsku oznaku jer su parkirna mjesta za invalide bliže ulazima u objekt i besplatna su.

I sada zamislite stvarnog invalida koji se ne može kretati bez kolica. I ne može parkirati jer mu je mjesto zauzeo zdravi, mišićavi momak. I onda parkira na nekom drugome mjestu koje nije za invalide pa se s kolicima mora probijati do ulaza...

A i ne trebamo zamišljati kako to izgleda kada o tome svakodnevno svjedoči Splićanin Stipo Margić koji ima Friedreichovu ataksiju, jednu od najrjeđih bolesti na svijetu.

– Svakodnevno vidim 20-godišnjake kako parkiraju na mjestima za invalide, a zdravi su. Imaju karticu od djeda, oca ili tko zna koga tko je bio u ratu pa onda to koriste. To rade iz krajnje sebičnih razloga – parking za invalide je besplatan, ta su mjesta najbliže ulazu i na najboljim pozicijama. I onda ja s prijateljem dođem u bolnicu ili negdje drugdje i vidim da je taj mladić parkirao na moje mjesto, mjesto osobe s invaliditetom.

S kolicima se moram probijati, pravi je poduhvat negdje uopće doći. I tako uza svu volju da vježbam i radim na sebi, idući po terapijama ispriječi se neki mladac – argumentirao je Stipo nedavno za "Slobodnu".

Inače Friedreichova ataksija je progresivan neurološki poremećaj, uzrokovan genetskom mutacijom, a Margić je s 20 godina dospio u invalidska kolica.

Naslovnica Split