Dalmacija Split

splitu na ponos

Dan velike Palmine Piplović: Varošani se prisjetili svoje heroine koju su objesili nacisti

splitu na ponos

Brojni Splićani na Prvoj marjanskoj vidilici prisjetili su se svoje heroine, Palmine Piplović, koju su na današnji dan 1944. godine, nakon mučenja u zatvoru na Gripama, objesili Nijemci.

Obilježavanje smrti 22-godišnje hrabre Varošanke počelo je prigodnim riječima i pjesmom, a druženje se potom nastavilo na lokaciji "Naša parcela ispod Vidilice", koju već godinama održavaju i na kojoj se druže brojni splitski građani i stanovnici Varoša.

– Okupili smo se ovdje drugi put jer smo prije dvije godine u Varošu ustanovili Dan Palmine Piplović, i to 10. listopada, na datum kada su je objesili fašisti pri samom kraju Drugog svjetskog rata – prisjetio se Vjeko Santrić, inicijator okupljanja na Prvoj vidilici.

– Dan Palmine Piplović postoji dvije godine i on je spomendan na heroinu Drugog svjetskog rata, koja je dugo vremena bila zaboravljena. Kako iz memorije ovdašnjeg stanovništva nije nestala, sjećanje na nju smo obnovili i osuvremenili nagradom ANFAS (nagrada koja se dodjeljuje u njezinu čast) – dodao je Santrić.

Inicijativni odbor građana Dalmacije ustanovio je nagradu "EN FACE – ANFAS", kojom žele prepoznavati i snažiti individualnu i kolektivnu potrebu da se i u današnje vrijeme suprotstavljamo društveno retrogradnim pojavama i konceptima. I ove godine nagrada će se dodijeliti 26. listopada, na Dan oslobođenja Splita od nacizma i fašizma. Na Palmininu sudbinu okupljene je na Prvoj vidilici podsjetila i glumica Tajana Jovanović, pročitavši tekst kolumnista, novinara i pisca Ivice Ivaniševića, objavljen 5. rujna 2015. godine.

Santrić se osvrnuo i na vrtić na Marjanu, sagrađen na zemlji ispod Prve vidilice a koju je donirala Palminina obitelj, upitavši da li postoje šanse da mu se vrati Palminino ime koje je nosio sve do 1990. godine.

– Postojale su različite inicijative, od toga da se vrati ime vrtiću, što mi se ne čini jako izglednim, do nekih drugih nastojanja da se pronađe i drugi način kako bi je se sjećali. Ovdje se već nekoliko godina okuplja dio Varošana koji uređuju parcelu poviše samog bivšeg vrtića Palmine Piplović, pa tko zna, možda ta parcela jednom zaživi kao park koji će nositi njezino ime – kazao je Santrić.

Naslovnica Split