Dalmacija Split

i dalje će smrdjeti

Godinu dana od početka akcije, radovi na Karepovcu se primiču kraju: pogledajte kako danas izgleda splitsko 'brdo sramote'

i dalje će smrdjeti

- Bit ću zadovoljan tek kad se sve završi i kad legnu novci koje očekujemo od Fonda za zaštitu okoliša i države. Želim da i drugi koji su punili ovo brdo sramote zadnjih 50 godina, a pritom mislim na ostale gradove i općine, shvate kakav je posao ovdje napravljen i kad se sve to skupa pozavršava i kad krenemo s razdvajanjem otpada, onda ću biti maksimalno zadovoljan. Reka mi je dida jedan put govorija - Andro, budi uvik nezadovoljan, jer to ti je jamstvo da ćeš uvik tražit' više i bolje. Čestitam izvođačima radova na naporima, ali tek ću potpuno biti zadovoljan kada ovo bude jedna zelena oaza i kada cijela ova priča oko otpada bude prošlost. A idemo hrabro prema tome - izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom obilaska Karepovca s Dubravkom Ponošom, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, županom Blaženkom Bobanom, Miroslavom Delićem i ostalim suradnicima.

Podsjetio je kako je ugovor s izvođačima potpisan prije točno godinu dana, dok su sami radovi krenuli mjesec dana kasnije, u što je malo tko vjerovao.

I zaista, slika Karepovca "prije" i "poslije" neusporediva je, u što su se novinari i sami uvjerili. Kad se krene s južne strane odlagališta, smeća gotovo da i nema, vide se samo zemljani pokosi koji su spremni za postavljanje posebnih nepropusnih zaštitnih materijala na koje će biti postavljen zadnji zemljani prije sadnje hortikulture.

Trenutno je na istočnoj strani splitskog deponija u tijeku izgradnja kazete u koju će se, nakon sanacije, moći još pet godina odlagati otpad. To će značiti i ograničenje količine otpada koja će tu dolaziti od strane drugih gradova i općina. Površina ove plohe je oko 70 000 kvadrata s pokosima, a u nju će moći stati oko milijun kubičnih metara otpada, kazuje nam Arsen Zoran Tonšić, predstavnik izvođača iz tvrkte "GT Trade, naš "vodič" po Karepovcu koji se, uzgred rečeno, odlično snašao u toj ulozi.

Spomenuta ploha već bi nakon nove godine mogla početi prihvaćati otpad koji se sada još uvijek odlaže na vrhu deponija. U tijeku je i izgradnja bunara u koji će skupljati procjedne vode s odlagališta i iz kazete koje će dalje biti proslijeđene na uređaj za pročišćavanje na Stupama.

- Ostalo je još samo 0,5 posto otpada za premjestiti, to je ta još jedna mikrolokacija zbog koje bi još u listopadu imali neugodne mirise jer na njoj radimo pristupnu prometnicu do krovnog dijela. Završetak prve faze radova očekujemo do ljeta, a ako nas vrijeme posluži, to bi moglo biti i ranije - najavljuje Tonšić.

Ponoš je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekt sanacije Karepovca poprimio dobar smjer i što se na njemu vidi kako je to kada se ozbiljno uhvati rješavanja problema.

- Zadovoljan sam tempom rada u prvoj i drugoj fazi, a za drugu i treću nam je važno da ishodimo sve potrebne dozvole. Intenzivno se radi i na tome da se dio sredstava dobije iz EU fondova, tako da ovisimo i o europskoj birokraciji - veli Ponoš.

Župan Blaženko Boban obećao je da će županijski centar za gospodarenje otpadom biti gotova u zakazano vrijeme, ako ne i prije vremena.

- Nakon što Jaspersi u roku od nekoliko dana daju svoje mišljenje, sve je u našim rukama. Očekuje nas onda potpisivanje natječaja za izvođenje, a prethodno potpis ugvora s resornim Ministarstvom oko sufinanciranja. Sve u svemu, očekujemo početak radova u prvoj polovici 2020. godine, a regionalni centar bi bio gotov do svibnja 2022. godine - kazao je Boban.

Naslovnica Split