StoryEditorOCM
Dalmacijahumanitarna akcija

Dragocjena donacija splitskoj bolnici: katoličke obitelji Klinici za dječju kirurgiju donirale 620.000 kuna, evo za što će novac biti utrošen

6. studenog 2018. - 19:04

Zahvaljujući donaciji od 620 tisuća kuna, prikupljenih u humanitarnoj akciji "Obitelji za najmanje", pokrenute od Splitsko-makarske nadbiskupije, Klinika za dječju kirurgiju KBC-a Split napokon može pokrenuti postupak kupnje endoskopskog stupa za operaciju djece i novorođenčadi.

Sam uređaj vrijedan je oko 900 tisuća kuna, a uz pomoć humanitarne akcije pokrenute u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se održao od 10. do 16. rujna, ukupan iznos je uspješno prikupljen.

Na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je sudjelovao i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, brojna obitelj Kosor iz Splita ček s prikupljenim sredstvima je uručila ravnatelju KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Juliju Meštroviću i dr. Zenonu Pogoreliću, predstojniku Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split.

- Ponosni smo na ovaj humanitarni događaj i na akciju, a još smo ponosniji na to što je bila ovoliko uspješna. Svi bismo voljeli da je naše društvo na višoj razini sigurnosti, standarda i blagostanja, ali tu smo gdje jesmo. S druge strane, baš se u ovoj situaciji pokazuje humana strana, solidarnost, dobrota i zahvaljujući baš tome čini mi se da kao društvo imamo budućnost.

Naš je susret trajao tjedan dana, ali on nije završio. I ovaj današnji događaj je znak da još traje - kazao je u dvorani Nadbiskupije mons. Marin Barišić, dodavši da je akcija bila uspješna zahvaljujući svim obiteljima, volonterima, umjetnicima, glumcima, kulturno-umjetničkim društvima, pjevačima, HRT-u, hrvatskoj vojsci i svim medijima koji su dali svoj doprinos na bilo koji način.

Srce i duša

- Obitelj je srce i duša društva i obitelj nam oplemenjuje srce i dušu. Mnogi će danas reći da je obitelj u današnjem suvremenom svijetu u krizi, a ja bih rekao da je upravo obitelj suvremeni odgovor na krizu društva i svijeta - poručio je nadbiskup Marin Barišić.

Uređaj vrijedan 900 tisuća kuna bi zbog procedure oko njegove nabave, pojašnjava ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, u splitsku bolnicu trebao stići za najmanje tri mjeseca.

- Uređaj koji ćemo nabaviti služi za minimalno invazivnu kirurgiju koja podrazumijeva operacijske zahvate bez otvaranja tjelesnih šupljina, već se operacije izvode uz minimalne incizije. U bolnici već posjedujemo takav uređaj, ali je nabavljen prije više od 20-ak godina i njegove tehničke karakteristike su znatno lošije nego u onih koji su danas u ponudi.

Prednosti minimalno invazivne kirurgije su značajno manja bol nakon operacijskog zahvata, ekstremno brži oporavak, manja komplikacija kirurških rana i djeca značajno kraće borave u bolnici i brže se vraćaju svojim uobičajenim životnim aktivnostima - detaljnije je pojasnio dr. Zenon Pogorelić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split, što će djeca dobiti novim uređajem koji im je bio prijeko potreban.

- Ovim uređajem godišnje operiramo oko 350 djece, od čega ih 50-ak ima manje od pet godina, a možemo očekivati i najmanje 20-ak djece novorođenačke dobi - za kraj će ravnatelj KBC-a Split.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:16