StoryEditorOCM
Dalmacijaponos hrm-a

U Lori obavljena svečana primopredaja novog obalnog ophodnog broda: 'Omiš' je izvrsno tehnički opremljen, napravljen u Brodosplitu, a mogao bi postati hrvatski izvozni proizvod

7. prosinca 2018. - 15:24
brod_omis56-071218

Svečano je bilo ovog petka u vojnoj luci Lora gdje je održana primopredaja i imenovanje prototipa novog obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice pod imenom Omiš.

Riječ je o 43,5-metara dugom brodu za 16 članova posade, izvrsno tehnički opremljenom i sa sjajnim plovnim karakteristikama koji je dizajniran za zadaće Obalne straže, u akcijama traganja i spašavanja na moru, ali i za nadzor i zaštitu interesa Republike Hrvatske u ZERP-u.

Proizvod je škverskih radnika, odnosno Brodosplita, a prvi je to brod od pet ophodnih brodova HRM-a koji se gradio u Brodogradilištu specijalnih objekata. Istina, s ovom isporukom se kasnilo, no prvi čovjek škvera Tomislav Debeljak uvjerava nas kako je unatoč svim mukama, postignut cilj da pred sobom imaju najbolji brod na našem tržištu.

- Od prvog dana htjeli smo najbolji brod, da ima za 10 posto manju potrošnju od ostalih, da ima duplo duži životni ciklus, moderne sustave za sve zadaće i za noć i za dan, a ovaj brod sve to uistinu i ima, uz odlične sposobnosti manevra i cjelokupnu opremljenost. Svaki slijedeći brod koji napravimo biti će još bolji. Želja nam je da ovo postane hrvatski izvozni proizvod - kazao je Debeljak.

Primanjem nove jedinice u sastav HRM-a nakon više od 10 godina, zadovoljan je bio zapovjednik HRM-a Ivo Raffanelli koji je naglasio kako brodom Omiš Oružane snage dobivaju nove sposobnosti.

- Brod je građen da može služiti za zadaće Obalne straže ali i za zadaće HRM-a u slučaju rata i kriza. Brz je 28 čvorova, na krmi ima gumenu brodicu koja vozi 40 čvorova te top od 30 milimetara. Osiguran je nepotopivošću. Od danas kreće obuka posade broda i testiranje broda do njegovih krajnjih granica a to je nadzor i zaštita interesa RH u ZERP-u - rekao je komodor Raffanelli.

Uz odlike nepotopivosti, brod je opremljen za zaštitu od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja, opremljen je i krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa za 6 članova posade s propulzijskim dizel motorom koji omogućuje brzine do 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 NM. Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva može otploviti tisuću nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova.

Među 16 članova posade koji su već ovog petka krenuli u plovidbu, biti će zapovjednik broda Ante Silić.

- Osobno sam presretan što ću upravljati ovakvim brodom i cijela posada jedva čeka ispitati njegove vrline na moru - kazao je Silić prije ukrcaja na brod kojem je prethodio blagoslov, ali i imenovanje od strane počasnog kuma Roka Vranića, oca Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika HRM-a i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.

Isporuci broda bio je nazočan i ministar obrane Damir Krstičević uvjeren kako hrvatska industrija može zadovoljiti potrebe Hrvatske vojske i kad se radi o složenijim zahtjevima poput ovog projekta.

- Hrvatska vojska nalazi se u procesu prilagodbe novim sigurnosnim izazovima. Ovo je važna godina koja uključuje ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva, povratak u Ploče, pokretanje vojnog pomorstva, nabavu motora za raketne topovnjače i isporuku broda Omiš, čime HRM-u vraćamo pobjednički sjaj koji je imala u Domovinskom ratu. Hrvatska vojska potvrđšuje kako i dlaje ostaje jamac mira i sigurnosti - poručio je Krstičević.

Nakon broda "Omiš" splitski škver nastavlja s projektom izgradnje još četiri naručena broda za potrebe Obalne straže HRM-a, s dugoročnim ciljem okretanju i ratnoj brodogradnji.

Prva plovidba 

Na prvoj plovidbi ophodnog broda Omiš Kaštelanskim zaljevom bio je i Vedran Grozdanić, 33-godišnji momak iz Rijeke sa cerebralnom paralizom, kojem su velika ljubav brodovi, zrakoplovi, i tehnologija, a posebice ga fasciniraju naše Oružane snage, naročito mornarica koju prati od djetinjstva otkako mu je djed bio njezin član. 

- Kao osobi s invaliditetom, kopno je velika prepreka jer se teže krećem, ali zato sam u moru i na moru slobodan. Valjda odatle ta moja ljubav. Stoga sam danas sretan što su mi Brodosplit i mornarica ispunili želju da zaplovim novim brodom na čemu im od srca hvala. brod je uistinu odličan, a posebice mi je drago što se konačno počelo ulagati u mornaricu - rekao je Vedran, inače administrator facebook stranice Hrvatske vojske i odličan poznavatelj tehničke vojne opreme pa predlaže ulaganje u sustav podmornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 02:01