Dalmacija Split

posao na Firulama

Kako je Banovina kupila cestu za 560 eura po kvadratu: sa suvlasnicima tvrtke kojoj će sjesti 1,5 milijun naših kuna povezana su dva bivša gradonačelnika

posao na Firulama

Gradski vijećnici na nedavnoj sjednici su praktički automatizmom, kako u većini sličnih slučajeva i čine, usvojili zaključak kojim odobravaju Banovini da od tvrtke "Krupa" kupi 358 četvornih metara zemljišta ispred hotela "Marvie" na Firulama.

Bio bi to naoko uobičajeni posao gradske uprave da u pitanju nije zapadni dio Peričićeve ulice, razlomljen na jednu veću i šest sitnih parcela, za što je iz lokalne blagajne izdvojeno gotovo 1,5 milijuna kuna. Taj novac sjest će na račun tvrtke-kćeri, puno poznatijeg "Tromonta" koji je u jugozapadnom susjedstvu bolničkog kompleksa na Firulama sredinom jeseni 2017. godine otvorio smještajni objekt sa 74 sobe i dva apartmana, ali i javnom garažom kojoj se prilazi upravo sa spomenute prometnice.

Kako je objavljeno iz Banovine, sporazumom s prodavateljem utvrđena je cijena od 4150 kuna po kvadratu, što po aktualnom srednjem tečaju Hrvatske narodne banke u protuvrijednosti iznosi gotovo 560 eura. Budući da su lokalni zastupnici dali "zeleno svjetlo" za ovu transakciju, poteštat Andro Krstulović Opara stavio je potpis na ugovor s tvrtkom "Krupa".

Korijeni cijele priče sežu u 2011. godinu kada je Grad izdao lokacijsku dozvolu za izgradnju tog dijela Peričićeve ulice i s "Krupom" sklopio sporazum o reguliranju međusobnih prava i obveza. Privatna kompanija planirala je realizaciju zdravstvenog hotela na lokaciji ispod KBC-a, a važnu ulogu u cijelom projektu imala je liječnička obitelj Obad, tadašnji suvlasnici firme, bliski Željku Kerumu koji je u to vrijeme držao ključeve našega grada.

Dr. Baldo Obad od 2009. do 2013. bio je vijećnik Kerumove liste u splitskom parlamentu, dok Ante Obad predstavlja HGS već u trećem mandatu u Županijskoj skupštini i, među ostalim, sjedi u Upravnom vijeću regionalnog Doma zdravlja.

U istom kontekstu treba spomenuti i činjenicu da je Ivan Džaja, jedan od "Tromontovih" osnivača, u drugoj polovici mandata svojeg prijatelja Ive Baldasara bio savjetnik Grada za "urbanističku, imovinsko-pravnu, projektnu i financijsku pripremu projekta Stari plac, 'probijanje' Manđerove ulice i izgradnju garažno-stambeno-poslovnog kompleksa u Svačićevoj ulici". Koliko je vidljivo, nijedna od triju lokacija nije ni blizu aktivirana...

Kako bilo, izgradnju današnjeg hotela "Marvie" još 2013. godine započela je tvrtka "Krupa", a radove su obavljali djelatnici tvrtke "Zagorje Tehnobeton", koja se navodno i naplatila, a potom je 2014. ugasila strojeve, povukla se s gradilišta i završila u postupku predstečajne nagodbe. Rupetina na atraktivnom zemljištu duže od dvije godine narušavala je vizuru pretežno turističkog kvarta i ugrožavala kvalitetu života stanarima okolnih kuća, kao i pacijentima bolnice u čijem se nekadašnjem dvorištu nalazila.

U međuvremenu je obitelj Obad izišla iz investitorske tvrtke i cijelog projekta, a objekt je dovršen u pretežito "Tromontovu" aranžmanu i uz financijsku potporu Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

U međuvremenu je reaktiviran i sporazum ulagača s gradskom upravom koja je u konačnici otkupila parcele na kojima se nalazi prometnica, za koje je iz zemljišnih knjiga vidljivo da je svojedobno bilo eksproprirano u korist tadašnje općine Split, kao i da je prije desetak godina Nadbiskupsko sjemenište zatražilo povrat te imovine, a potom i odustalo od postupka.

 

Naslovnica Split