Dalmacija Split

eksperti za srce

Sjajna vijest za srčane bolesnike sa splitskog područja: metropola šalje pomoć KBC-u Split, u bolnicu stižu kardiokirurzi iz Zagreba

eksperti za srce
Nakon nedavne korupcijske afere KBC Split ima manjak liječnika

Kako je i najavljivao pred nešto više od mjesec dana, kada je splitski KBC "protresla i potresla" afera sa kardijalnim kirurgom koji je navodno primio mito, u splitsku bolnicu bi uskoro, od početka veljače trebali početi dolaziti kardijalni kirurzi iz Zagreba, odnosno iz KBC-a Zagreb (Rebro) i KB-a Dubrava.

Oni će sa svojim splitskim kolegama sudjelovati u organiziranju rada, a donijeti će i nove tehnologije liječenja na Zavod za kardijalnu kirurgiju KBC-a Split.

Nakon što je u prosincu 2018. održan u ministarstvu zdravstva inicijalni sastanak kardiokirurga sa KBC-a Zagreb i KB-a Dubrava sa ministrom prof. dr. Milanom Kujundžićem, na kojemu je načelno dogovoreno da zagrebački kardiokirurzi odlaze, u jednom dijelu svog rada u Split, sastanak je pred dva dana održan i u KBC-u Split i to na inicjativu splitske bolnice.

- Sada slijedi formaliziranje cijelog postupka da kolege iz Zagreba počnu u Split dolaziti od veljače ove godine i njihovi bi dolasci bili kontinuirani, kazuje nam dr. Denis Nenadić, voditelj Zavoda za kardijalnu kirurgiju KBC-a Split.

Splitska bolnica za sada ima dva kompetentna kardiokirurga, odnosno dva specijalista kardijalne kirurgije i trojicu koji su u fazi edukacije. Treba istaknuti da je KBC Split u "najboljim godinama" radila godišnje i preko 400 operativnih kardiokirurških zahvata, a sada ih radi manje od 300.

O dolasku zagrebačkih eksperata za srce razgovarali smo i s prof. dr. Bojanom Biočinom, predstojnikom Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb.

- Radilo se o pismenoj zamolbi KBC-a Split za stalnom prisutnošću jednog starijeg kardijalnog kirurga iz Zagreba, u svrhu popunjenja službe i edukacije mlađih kolega, kao i zbog uvođenja novih tehnologija. U ovom projektu suradnje KBC Zagreb i KB Dubrava nastupaju zajedno, iako će KBC Zagreb dati nešto veći broj liječnika, jer kod nas i ima više kardijalnih kirurga.

Planirano je da mjesec dana prvo u KBC-u Split budu kardijalni kirurzi iz KBC-a Zagreb, pa potom mjesec dana iz KB Dubrava. Svaki od kardijalnih kirurga bi bio u splitskoj bolnici po sedam dana, ali je moguće i produljenje boravka. Odnosno, najvjerojatnije bi se svaki tjedan izmijenjivali liječnici iz Zagreba, kazuje nam prof. dr. Bojan Biočina, porijeklom Splićanin.

Naš sugovornik je, sada već davne 2000. godine, na inicjativu tadašnjeg ravnatelja KBC-a Split prof. dr. Dinka Mirića napravio nekoliko prvih kardiokirurških operacija u KBC-u Split.

Kao prvi datum dolaska liječnika iz Zagreba spominje se 4. veljače.

- Dati ćemo sve od sebe. U načelu nećemo operirati, izuzev ukoliko ne bude neke potrebe za našim uslugama u operacijskoj dvorani. Moram istaknuti kako ćemo se najviše bazirati na edukaciji mlađih kolega, zaključio je prof. dr. Bojan Biočina.

 

Naslovnica Split