Dalmacija Split

Da nije Gospe...

Je li moguće da žene nisu ostavile trag u prošlosti Splita? Rijetke su ulice po njima dobile imena, pogledajte kakvu je ledinu zavrijedila svjetski poznata balerina i pedagoginja

Da nije Gospe...
Ilirska vladarica udomljena je s južne strane teatarske zgrade
Ilirska vladarica udomljena je s južne strane teatarske zgrade
Slavna balerina i pedagoginja dobila je ovo, pardon perivoj na Vrhu Sućidra
Kraljicu Jelenu malo su preselili, ali ostala je čuvarica zone uz istočna vrata Palače
Poljička heroina Mila Gojsalić(a) odavno krasi Toć

Jeste li ikad razmišljali o imenu svoje ulice? Po kome je dobila ime, što je taj netko radio i čime nas je zadužio? U Splitu je niz kaleta u Velom Varošu, te na Lučcu, Dobrome i Manušu nazvan po obiteljima "o' kolina" koje su živjele u prvim predgrađima oko Dioklecijanove palače, ali i po lokalnim toponimima (Plokite, Supaval, Blatine, Pujanke, Vrboran, Smrdečac, Kocunar...), a ostalo su, u velikom broju, "muška imena".

Zanimalo nas je li baš bio zanemariv postotak žena, posebice Splićanki, koje su kroz bližu ili dalju povijest "zadužile" rodni grad, kako bi im on posredstvom svojih "otaca" u nekadašnjoj Općini i današnjoj Banovini "dao" da neki perivoj, put ili trg ponese njihovo ime. Je li moguće da nisu ostavile trag u prošlosti, je li moguće...?

Naravno, od Punte Marjana do Žrnovnice imamo kalete i suvremene prometnice koje nose gotovo sve varijacije imena Majke Božje, poput Gospe od Karmela (Šine), Gospe od Mira (Stobreč), Kraj svete Marije (između Pjace i Peškarije), Kraj Gospe od Soca (Varoš) ili Gospinice (iznad Firula), ali i religijske nazive kakvi su Ulica Pomoćnice kršćana (Vrh Kmana), Drinskih mučenica (Mejaši), Klarina (kod samostana klarisa), Sestara karmelićanki (između Brnika i Sirobuje) i slično tome.

Osim korčulanske blaženice Marije Petković, slavne poljičke heroine Mile Gojaslić(a), ilirske vladarice Teute, hrvatske kraljice Jelene, Majke Terezije samo je diva Ana Roje zavrijedila svojih par četvornih metara tla u našem gradu.

Kakvih? E, to možete vidjeti na fotografijama s ledine na Vrhu Sućidra koja, ne znamo bismo li zaplakali ili se nasmijali, ima epitet perivoja i ime svjetski poznate balerine i pedagoginje.

– Kada govorimo o ravnopravnosti spolova, tada naši građani u pravilu to izjednačavaju s feminizmom, a feminizam je đavolji posao – smijemo se s Mirjanom Kučer, dugogodišnjom borkinjom za ljudska i ženska prava iz splitske udruge "Domine".

– Sve je manje žena u politici, sve je manje poduzetnica, samim tim postajemo zanemarive – dodaje naša sugovornica.

Nedavno se navršilo 15 godina od smrti glumačke legende Zdravke Krstulović, žene po kojoj je Split i njegov teatar bio prepoznatljiv znatno izvan granica Hrvatske. "Domine" su željele da u rodnom gradu ostane i ulica nazvana po njoj, pa su pokrenule inicijativu da joj kažemo "hvala" barem na taj način.

Osim naše Violete bore se i za i u ime sjećanja na druge znamenite žene koje su nosile svoj grad u srcu.

– Nedavno je provedena anketa u Splitu, potaknuta iz EU-ovih projekata, s ciljem održivog razvoja, gdje se među mnoštvom pitanja našlo i ono: koliko anketirani drže ravnopravnost spolova relevantnim. Samo 2,8 posto naših sugrađana to drži vrijednošću, imam li vam što dodati na takav rezultat – pita Kučer i sebe i nas i vas.

U gradskoj Komisiji za imenovanje ulica, trgova i spomenika sjedi i Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a, stranke koja drži vlast i na lokalnoj i na županijskoj i na nacionalnoj razini.

– Teško je ulaziti u kriterije onih koji su radili taj posao prije nas i odlučivali prije nas. Mi se nismo vodili tom muško-ženskom prizmom, niti vagali koga je više, koga manje u nazivlju javnih površina. Činjenica jest da je preimenovati ulicu iznimno teško i od toga se redovito "bježi", a što se imenovanja novijih ulica tiče, tu obično dobijemo prijedlog od mjesnog odbora ili gradskog kotara čiji vijećnici osluškuju bilo svojih susjeda – naglasio je Škorić.

Lipa imena

Mora biti da je lijepo živjeti u ulicama koje se zovu Cesta mira (Visoka) ili Cvjetna ulica (Zenta), možda i Mirni put (Šine). A tek na Putu kadulje, na Putu maslina, na Putu ružmarina (sva tri u Slatinama na Čiovu) ili na Putu izvora (Kamen)? Osobno nam je najdraže ime Put mlikarica (Slatine).

Potraga za Terezom

Tko pronađe Perivoj Majke Terezije, dobije nagradu! Perivoj Majke Terezije naš je fotoreporter tražio preko GPS-a. Odveo ga uređaj negdje usred Mertojaka, pa je kolega pomislio kako u tehnici spasa nema i obratio se za pomoć prvom prolazniku. Pa drugom. I trećem. Tek rijetki znaju da se parkić kod crkve na Mertojaku zove imenom rođene Skopljanke i slavne misionarke.

 

Naslovnica Split