Dalmacija Split

od spinuta do cityja

'Pola' Splita dobit će novu zelenu vizuru: dok se na Marjanu masovno sijeku stabla, u 'Parkovima i nasadima' najavljuju prvu veliku sadnju nakon mnogo desetljeća

od spinuta do cityja

Dok se s jedne strane grada masovno sijeku stabla na Marjanu, u "Parkovima i nasadima" najavljuju prvu ambiciozniju sadnju nakon mnogo godina, da ne kažemo desetljeća.

Da budemo precizni, do kraja godine djelatnici tog komunalnog poduzeća namjeravaju posaditi 500 stabala, 3200 grmova i 4100 trajnica, što potvrđuje Gordan Tahirbegović, voditelj odjela održavanja gradskog zelenila u "Parkovima i nasadima".

Otkad je vođenje te gradske tvrtke prije 15 mjeseci preuzeo Saša Franjkić, radi se pod motom "jedno pilamo, dva sadimo", te je direktoru sadnja novog zelenila jedan od prioriteta u radu.

Trenutno su "zelene snage" u završnoj fazi sadnje stabala na Bačvicama, gdje ih je, kako smo nedavno pisali, 50 zamijenjeno novima.

– Do kraja ove godine svakako planiramo srediti Matoševu ulicu u Spinutu, odnosno stari drvored sofora zamijeniti lipama. Posadila bi se 83 stabla, a u dogovoru s Gradom, sanirao bi se i nogostup – dodaje Tahirbegović.

Osim Matoševe, sofore bi se svakako zbog starosti trebale zamijeniti nekim drugim drvećem i u Rendićevoj ulici, te u Sukoišanskoj, a Franjkić najavljuje sadnju novog drvoreda koštela prema Stobreču.

Na Poljičkoj cesti će se između dvaju kolnika dopuniti nedostajući grmovi, dok će se u Vukovarskoj, na potezu između trgovačkih centara "Mall of Split" i "City Center one" posaditi novih 1000 oleandara.

Što se tiče trajnica, novo ruho dobit će park u Karamanovoj, Park branitelja kod Banovine, park Emanuela Vidovića, Đardin i Zapadna obala.

Od ove su godine, naglašava direktor, "Parkovi i nasadi" preuzeli održavanje zelenih površina ispred Turističke palače, tako da će se na tom dijelu instalirati vodonatapni sustav, što znači da će osušena trava koju smo do sada gledali u ljetnim mjesecima, postati stvar prošlosti.

Tahirbegović najavljuje početkom travnja uređenje zelenih površina na Rivi, odnosno izmjenu svog bilja nakon zimskih mjeseci. Zanimljivo je na kraju istaknuti, s obzirom na aktualnost situacije oko najezde potkornjaka na Marjanu, da na borovima na zelenim površinama, poput Turske kule, Sustipana ili Zvončaca, o kojima brinu "Parkovi i nasadi", tog opasnog nametnika nema.

Panjevi će se lakše vaditi

"Parkovi i nasadi" su se obnovili i s obzirom na mehanizaciju – nabavljena su dva kamiona, jedno vozilo marke Piaggio za vožnju središtem grada, te dva multifunkcijska stroja za košnju i skupljanje otpada, s tim da ova komunalna tvrtka nabavlja i stroj za vađenje panjeva, odnosno specijalni priključak koji bi montirali na bager.

 

Naslovnica Split