Dalmacija Split

raskid ugovora

Splitski gradonačelnik nakon 15 godina naredio uklanjanje HT-ovog odašiljača: mještani su uvjereni da su zbog teleoperatera i njegove opreme mnogi oboljeli od karcinoma, a neki su i umrli

raskid ugovora

Na zahtjev Mjesnog odbora Kamen, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara potpisao je, a Ivan Leko, pročelnik Službe za gospodarenje gradskom imovinom, Hrvatskom telekomu uputio otkaz ugovora o zakupu prostora na povijesnoj kamenskoj Gradini na Kamenu na kojoj se već 15 godina nalazi odašiljač.

Mještani su uvjereni da je zbog njega mnogo ljudi oboljelo od karcinoma, a neki su i umrli, i zbog toga su se nedavno pobunili te su pokrenuli potpisivanje peticije za raskid ugovora s kojom su otišli na vrata splitskoga gradonačelnika. U našem listu prenijeli smo ispovijesti mještana Kamena, koji su nam ispričali koje su ih strahote i bolesti dosad sve zadesile zbog grdosije koja je postavljena usred mjesta, a njihova je inicijativa, izgleda, urodila plodom.

Stanovnici Kamena na nogama zbog odašiljača: U nekim kućama ima i po tri-četiri osobe koje idu na kemoterapije, a najmlađi oboljeli od karcinoma ima samo 14 godina!

Naime, otkaz ugovora o zakupu poslan je Hrvatskom telekomu zajedno sa zahtjevom da se ukloni telekomunikacijska oprema, a ustupljeni prostor vrati u posjed Gradu Splitu.

Ovim je nakon 15 godina i službeno završen ugovoreni poslovni odnos Grada Splita i Hrvatskih telekomunikacija za najam prostora za odašiljač na povijesnoj kamenskoj Gradini. Otkaz ugovora o zakupu, koji je potpisao splitski poteštat, objavljen je na Facebook profilu "Mihovil kamen", gdje su brojni mještani iskazali svoje zadovoljstvo i pohvalili članove Mjesnog odbora za to što će se napokon prekinuti ugovor zbog kojeg im je godinama patilo zdravlje.

"Raskidom ovog ugovora Mjesni odbor Kamen uspješno je okončao još jednu veliku bitku za dobrobit našeg mista koja se aktivno vodi posljednjih pet godina. Sigurni smo, nadamo se, da pored onih sumještana kojima nitko i ništa ne valja, postoje i oni koji vide i cijene silan trud i želju nekolicine volontera da svoje misto, u kojem i sami žive, učine lipšim i kvalitetnijim za život", tim riječima završava objava o raskidu ugovora na Facebook profilu" Mihovil kamen" iza kojega stoji MO Kamen.

Petar Varvodić, predsjednik Vijeća MO-a Kamen, sretan je što će odašiljač uskoro biti uklonjen s Gradine, koju planiraju turistički valorizirati.

– Kad smo došli na vlast, odmah smo tražili da se odašiljač ukloni i da se ugovor o najmu raskine ili da se ne produži kad istekne, ne samo zbog toga što mještani smatraju da loše utječe na zdravlje, nego i zbog toga što smo smatrali da Kamen ima veći, turistički potencijal. Vjerujemo u revitalizaciju Gradine, koja je svojedobno služila u obrani od Turaka i koja je imala veliko povijesno značenje, za koje mnogi ne znaju. Evo, Grad Split odobrio je našu zamolbu i otkazao je ugovor o najmu, a siguran sam da je u tome pomogla i peticija mještana i sve ostalo što se poduzelo. Sve je to dobro i svi imamo isti stav – kazao je Varvodić, koji spominje da je u službenom dokumentu navedeno da bi se odašiljač trebao ukloniti za 15 dana.

– Po mojem mišljenju, nerealno je očekivati da će se odašiljač ukloniti za 15 dana, ali vidjet ćemo. Ipak, nemam ni ja iskustva u ovakvim situacijama. Najvažnije je da se ne prave problemi, a hoće li to biti realizirano za 15 ili 30 dana, to sad nije toliko ni važno. Važno je samo da se priča dovede do kraja i da se odašiljač ukloni s Gradine – za kraj je rekao predsjednik Vijeća MO-a Kamen.

Naslovnica Split