Dalmacija Split

u banovini se hvataju za slamke

Slučaj TTTS: u izreci presude potkrala se greška, znači li to da dr. Knežević neće moći prisilno naplatiti 150 milijuna kuna iz gradske blagajne? Pitali smo sutkinju, pojasnila je može li se Grad izvući

u banovini se hvataju za slamke
Dr. Knežević, njegova supruga i treći tužitelj spremni su za dogovor oko isplate

Sve upućuje na to da se u Banovini hvataju za slamke i da žele proširiti "priču" kako dr. Nebojša Knežević i ostali tužitelji u "slučaju TTTS" neće moći prisilno naplatiti oko 150 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Kronologija slučaja zbog kojeg bi Grad Split mogao biti financijski blokiran: pravni stručnjaci smatraju da postoje iznimke, Šundov kaže da sporazum nije bio obvezujući...

Otkrivamo tko je splitski liječnik kojemu grad Split mora platiti 150 milijuna kuna: dr. Knežević godinama je radio u splitskoj bolnici, u Kaštelima ima tvrtku, a aktivan je i na Braču​

Radi se o sudskom postupku koji je Banovina pravomoćno izgubila, jer su prethodni sazivi vlasti pod Marjanom donijeli odluku o "ubacivanju" nerazvrstanih cesta na privatna zemljišta oko skladišne zone na Vrbovniku čiji su otkup odbijali platiti. Zato se nameću pitanja do kada će Splićani skupo plaćati pogreške gradskih vlasti, te što ako zbog te presude bude manje novca za vrtiće, škole, vatrogasce i javnu rasvjetu, te ostale službe i usluge čiji se troškovi podmiruju iz lokalne blagajne, kako su to nedavno upozorili iz Banovine.

Na Općinskom sudu potvrdili su za "Slobodnu" da nisu točne informacije koje su se u četvrtak (jučer) pojavile u javnosti o tome da je "održano ročište na kojem bi bilo utvrđeno da se ta pravomoćna presuda ne može izvršiti jer u njoj nije naveden rok u kojem Grad mora dobrovoljno isplatiti dr. Kneževića i druge", nakon čega bi tužitelji mogli pokrenuti prisilnu naplatu iznosa koji čini gotovo 15 posto ovogodišnjeg splitskog proračuna. Istina je, kažu, samo da taj rok zaista nije naveden, ali da to ne znači da tužitelji, na čelu s umirovljenim liječnikom dr. Nebojšom Kneževićem i njegovom suprugom, neće moći provesti ovrhu.

Sutkinja Dunja Ljubičić, koja je donijela prvostupanjsku presudu koju je nedavno potvrdio viši sud, objašnjava da je jedino što se dogodilo od izricanja i primitka presude Županijskog suda u Zagrebu to da je 23. travnja dobila podnesak Grada.

– U tom podnesku piše da upozoravaju sud da ne može izdati potvrdu ovršnosti. U izreci presude propustom zaista nije naveden rok u kojem Grad može dobrovoljno ispuniti svoju obvezu, a taj rok definira zakon, stoji u nekoliko propisa, te iznosi 15 dana. To samo znači da se tužitelji neće moći odmah ići u izravnu naplatu na Financijsku agenciju (Fina), već će najprije morati sudu podnijeti ovršni prijedlog da se utvrdi trenutak dospijeća obveze, a to je tih 15 dana od primitka pravomoćne presude. Znači, Grad tu dobiva još malo vremena, ali to ne znači da Knežević i ostali tužitelji neće moći provesti ovrhu – objašnjava sutkinja Ljubičić.

Prema njezinim riječima, tužitelji nisu ni pokušali ovršiti Banovinu preko Fine, jer kancelarija koja upisuje ovršnost od nje još nije zatražila originalni spis da bi provjerila sve dostavnice vezane uz prijem presude.

– Obje strane vjerojatno čekaju da prođe rok za izjavljivanje revizije postupka na koju imaju pravo, a taj rok je 30 dana od zaprimanja pravomoćne presude, da bi nakon toga eventualno nešto poduzeli – pretpostavlja sutkinja Ljubičić, te napominje:

– Nedavno su predstavnici gradske uprave bili kod mene i pitali me što im dalje činiti. Rekla sam im da su potpuno nepametno srljali i da je najbolje to riješiti dogovorom, jer je tijekom postupka Nebojša Knežević na to bio spreman, no Grad je to tada odugovlačio na sve moguće načine.

Naša sugovornica naglašava kako tužitelji od Grada mogu preko Fine prisilno naplatiti 1,7 milijuna kuna parničnog troška, jer je u presudi određeno kada istječe rok za dobrovoljno ispunjenje te obveze.

Usporedno s nastavkom pravnog i financijskog postupka vezanog uz dr. Kneževića i ostale tužitelje, u Banovini je jučer održan sastanak Igora Stanišića, predsjednika Gradskog vijeća, te Jelene Hrgović Tomaš i Nina Vele, poteštatovih zamjenika, s predstavnicima svih vijećničkih klubova. Kako doznajemo, na "stolu" se našla pisana ponuda odvjetnika spomenutih tužitelja za nagodbu u ovom slučaju.

– Predstavnici tužitelja dali su Gradu svoju ponudu za nagodbu, ali zbog propisa o tajnosti podataka ne mogu iznositi detalje o tome. Ponudu smo primili na znanje, proučit ćemo je i zauzeti svoj stav – kratko je komentirao Stanišić.
Na sastanku nije nazočio gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je na službenom putu u Zagrebu, ali on je prije nekoliko dana održao sastanak s dr. Kneževićem u prostorijama lokalne uprave.

Brojke

15

posto ovogodišnjeg splitskog proračuna bilo bi izgubljeno u slučaju jednokratne naplate ovrhe na koju imaju pravo tužitelji u 'slučaju TTTS'

1,7

milijuna kuna iznosi samo parnični trošak, da o kamatama na osnovni iznos, koje teku od 26. srpnja 2014. do danas, i ne govorimo

 

Naslovnica Split