StoryEditorOCM
Dalmacijađir po gradu

Princ Edward oduševljeno zapljeskao u Vestibulu, turisti nisu mogli vjerovati koga su sreli u Splitu; Opara otkrio o čemu će razgovarati: Večeras nam je tema Hajduk!

16. svibnja 2019. - 19:54
princ_edward11-160519

- S princom Edwardom ću o Hajduku razgovarati večeras na razaraču Duncan, ali i o političkim temama – kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon što je bio domaćin najmlađem sinu britanske kraljice Elizabethe II. tijekom razgledavanja povijesne jezgre Splita.

- Princ Edward je veliki poznavatelj naše baštine i arhitekture, vrlo je opušten i zainteresiran za sve što je vidio i čuo. Ovo nije turistički posjet nego i važna politička poruka i potvrda da je Split relevantan u međunarodnim okvirima – kazao je Krstulović Opara koji je na Rivi dočekao princa Edwarda koji je stigao u pratnji Andrewa Dalgleisha, britanskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Princ Edward, grof od Wessexa, najmlađe dijete kraljice Elizabethe II., u službeni je posjet Splitu stigao nakon dvodnevnog boravka u Sloveniji.

Nakon što su ga uz maketu Dioklecijanove palače gradonačelnik Krstulović Opara i Katica Jukica, vicekonzulica u britanskom konzulatu u Splitu, ujedno i turistički vodič, kratko upoznali s poviješću grada i Dioklecijanove palače, princ Edward je prošao kroz Podrume i potom razgledao Peristil i Vestibul gdje se aplauzom zahvalio klapi Šufit koja je otpjevala "Kaleto moja draga".

Je li princ shvatio da je kaleta ljepša od njegovog Londona, nije poznato, ali je očigledno uživao u glazbi i atmosferi.

Među brojnim turistima koji su u četvrtak po sunčanom vremenu uživali u Splitu, na Peristilu se zatekla i skupina Britanaca koje je iznenadio prinčev posjet, kazali su kako im je on jedan od najomiljenijih članova kraljevske obitelji jer je – najmirniji.

Princ Edward je pojetio i splitsku prvostolnicu, katedralu sv. Duje, potom i Muzej grada Splita gdje mu je Ana Šverko, povjesničarka umjetnosti, govorila o Robertu Adamu, škotskom arhitektu koji je u 18. stoljeću posjetio Split i toliko se oduševio Dioklecijanovom palačom da ju je nastavio proučavati i potom objavio knjigu o njoj, ali i razvio vlastitu originalnu arhitektonsku teoriju koju je godinama nakon toga primjenjivao u dizajnu svojih građevina diljem Velike Britanije.

Princ Edward nije propustio ni dodirnuti palac Grgura Ninskog za sreću i nešto poželjeti, ali nije htio odati o kakvoj se želji radi.

Tijekom razgledavanja povijesnog središta Splita postavljao je brojna pitanja, sve ga je zanimalo, kako je Dioklecijan stigao na ovo područje, a još više kako je palača tako dobro očuvana nakon toliko vremena.

Ovo je, inače, Edwardov prvi posjet Hrvatskoj, njegov najstariji brat, princ Charles, nekoliko je puta bio u našoj zemlji, posljednji put u ožujku 2016. godine u društvu supruge, vojvotkinje Camille. Njihova sestra, princeza Anne posjetila je Hrvatsku 2009. godine, a kraljica Elizabetha II. je sa suprugom, princom Philipom, u Hrvatskoj bila 1972. godine.

Princ Edward će se tijekom dvodnevnog boravka u Splitu susresti s državnim i lokalnim dužnosnicima sudjelujući u obilježavanju suradnje Velike Britanije i Hrvatske kao NATO partnera uz desetu godišnjicu hrvatskog članstva u NATO savezu.

Članovi kraljevske obitelji smatraju se ambasadorima Ujedinjenog Kraljevstva i kraljice Elizabethe II., njihove posjete, koje se organiziraju na preporuku britnskog ministarstva vanjskih poslova, pokazuju poštovanje i pozornost koja se posvećuje zemljama koje posjećuju.

Posjet princa Edwarda naglašava kontinuirano prijateljstvo i partnerstvo Velike Britanije i Hrvatske koje su povezane na brojnim razinama kroz povijest, a danas kroz kulturu i znanost, obranu i sigurnost, kao i na poslovnom planu.

Inače, u vrijeme rođenja, u ožujku 1964. godine, princ Edward je bio treći u nasljednom pravu na britansko prijestolje, a prije deset dana, nakon rođenja malenoga Archeija Harrisona, sina Edwardovog nećaka, princa Harryja, i vojvotkinje Meghan, spustio se na 11. mjesto u nasljeđivanju krune.

Za princa Edwarda britanski mediji običavaju reći kako je najmanje kontroverzan član povremeno skandalozne britanske kraljevske obitelji, zajedno sa suprugom Sophie, groficom od Wessexa, obavlja brojne dužnosti u kraljičino ime, kao i za veliki broj vlastitih humanitarnih organizacija i institucija čiji je pokrovitelj, većinom onih koje pružaju podršku mladim ljudima u osiguravanju dobrog obrazovanja i zdravstvene skrbi te u podršci njihovim talentima, posebno u kulturnim aktivnostima.

Osobno je zainteresiran za umjetnost te aktivno podržava nekoliko umjetničkih organizacija, a također predstavlja i podržava Britanske oružane snage u zemlji i inozemstvu.

Princ Edward je Sophie Rhys-Jones, stručnjakinju za odnose s javnošću s vlastitom tvrtkom, upoznao 1994. godine, a njihove su zaruke objavljene u siječnju 1999. godine. Vjenčali su se 19. lipnja te godine u kapelici sv. Jurja u dvorcu Windsor, istoj onoj u kojoj su se u svibnju prošle godine vjenčali princ Harry i Meghan Markle.

Edward i Sophie imaju dvoje djece, 15-godišnju kćerku, lady Louise Windsor, i 11-godišnjeg sina Jamesa, vikonta Severna.

Tijekom posjeta princ Edward će obići Galeriju Meštrović, susresti se s prof. Miroslavom Radmanom, čiji MEDILS institut usko surađuje sa Sveučilištem u Cambridgeu, a između ostaloga će posjetiti i splitsku Prvu gimnaziju, susrest se s učenicima te prisustvovati kratkom izvatku iz mjuzikla "Our House" koji su priredili učenici škole koja već 25 godina blisko surađuje s Astorm Collegeom iz Dovera s kojim je Split "grad prijatelj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:00