Dalmacija Split

upute za javni prijevoz

Splićani, pozor! Uskoro kreće nova prometna regulacija u centru grada, čak 28 autobusnih linija mijenja trase; Direktor Prometa objašnjava kako će sve funkcionirati

upute za javni prijevoz

Nismo se pošteno ni okrenuli, a evo nam već na vrata kuca 1. lipnja, datum kada počinje privremena regulacija prometa kroz Gradsku luku, kojom će se pokušati riješiti problem gužvi u Zvonimirovoj i Zagrebačkoj ulici tijekom turističke sezone.

Jednosmjerni promet duž Obale kneza Domagoja i dalje preko Jadranske, Bijankinijeve i Pojišanske ulice koji sve vozače, ali i brojne pješake očekuje za manje od 10 dana, odrazit će se, kako je najavljeno, i na trase autobusnih linija javnoga gradskog prijevoza.

Kako bi sve to trebalo izgledati u praksi, pojasnio je detaljno Miroslav Delić, direktor "Prometa".

– Prema novoj organizaciji je dogovoreno da sve autobusne linije koje Zvonimirovom ulicom dolaze u grad skreću udesno na stanicu u Zagrebačku (kraj stare "Slobodne", nap.a.) i potom nastavljaju uobičajenom trasom.

No, ključna je promjena na linijama koje se vraćaju iz centra grada, jer nakon početka nove regulacije prometa autobusi iz Zagrebačke ulice, umjesto u Zvonimirovu, skretat će udesno prema luci, odnosno do novog, većeg ugibališta koje će biti napravljeno na mjestu sadašnjeg okretišta kod glavnog autobusnog kolodvora.

Otud će nastavljati vožnju preko mosta na Bačvicama do Bijankinijeve i Pojišanske, te dalje prema uobičajenim rutama i odredištima.

Radi se čak o 28 gradskih i prigradskih linija, tako da ćemo dnevno kroz luku imati 509 prolazaka autobusa, umjesto dosadašnjih 160 – navodi prvi čovjek javnog prijevoznika.

Da budemo potpuno precizni, preko luke će osim dosadašnjih linija 9, 10 i 15, prometovati i "Prometove" linije broj 2, 3, 5, 5a, 8, 9, 11, 14, 15, 17, 18, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 60 i 68.

Što se tiče linija broj 9, 10 i 15, one će nakon što prođu Bijankinijevom skretati ulijevo u Pojišansku, kod zgrade Druge policijske postaje, što će od početka lipnja biti omogućeno, te se priključivati na Zvonimirovu i dalje nastavljati Zagrebačkom prema Ulici Domovinskog rata.

Zbog promijenjenih trasa javnog gradskog prijevoza, osim stanice u luci, dodat će se još jedno ugibalište u Bijankinijevoj ulici, kod prodavaonice tvrtke "Feniks", i to na mjestu sadašnjeg uličnog parkirališta.

– Prošle godine najveći problem su bile gužve u Zagrebačkoj ulici, koja je bila zakrčena, zbog čega su nam autobusi kasnili više od sat vremena, odnosno kompletni vozni red je bio poremećen.

Ako ove godine bude sve onako kako su najavili prometni stručnjaci, bit će svakako bolja protočnost prometa, što znači da ćemo u luku moći dovesti i odvesti između 40.000 i 45.000 putnika – naveo je Delić i dodao kako će u novom režimu prometa kroz taj dio grada biti izmijenjena samo trasa linija javnog prijevoza, koja će u novoj regulaciji biti kilometar duža, s tim da se vozni red "Prometovih" autobusa koji će tuda prolaziti ne bi trebao mijenjati.

Rješenje za čepove

U slučaju da dođe do zastoja ili zagušenja prometa, u komunalnoj tvrtki imaju alternativno rješenje preko Vukovarske ulice. U takvim situacijama, navodi Delić, autobusi na dijelu linija bi skretali ulijevo iz Ulice Domovinskog rata u Vukovarsku, te zatim udesno u Ulicu slobode, pa u Zvonimirovu.

Naslovnica Split