Dalmacija Split

stigla nepravomoćna presuda

Tko štiti kontroverznog poduzetnika? Godinama ne plaća gradski prostor, a daju mu novac za projekte; Evo što su mu sve financirali Banovina i TZ, i ovoga vikenda organizira događaj uz izdašnu potporu

 stigla nepravomoćna presuda

Nakon nekoliko tekstova s kojima je “Slobodna” upozoravala na način korištenja gradskog prostora u prizemlju “Koteksova” nebodera u Zvonimirovoj ulici u kojem se nalazi sjedište lokalne televizije Kanal 5 te nekoliko tvrtki i jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću kojima je Ante (Tonći) Šundov jedini član uprave i osoba ovlaštena za zastupanje, čini se da su se stvari pomakle s mrtve točke.

Naime, u posjedu smo nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Splitu iz 10. svibnja ove godine prema kojoj je potvrđeno da Šundov nije plaćao najam i nastavio je neovlašteno i “besplatno” koristiti gradski prostor nakon isteka ugovora 31. kolovoza 2015. godine.

- Tuženik besplatnim korištenjem poslovnog prostora u vlasništvu Grada Splita ostvaruje neosnovano bogaćenje u visini zakupnine koju bi inače platio sukladno rješenju o utvrđivanju početnih cijena zakupnine - glasi dio merituma nepravomoćne presude, prema kojoj je Šundov, vlasnik tvrtke “Televizije pet”, odnosno Kanala 5, dužan uplatiti 62.920 kuna u gradsku blagajnu.

U priloženim dokazima, kako stoji u presudi, između “Zdenka tradea” i Grada sklopljen je ugovor o zakupu poslovnog prostora, a nakon što je istekao ugovor “Zdenka tradeu”, kasnije promijenjenom u “Happy caffe”, nastavio je koristiti prostor bez ugovora iz čega je proizašlo potraživanje Grada od preko 90.000 kuna.

U međuvremenu, Šundov je djelomično podmirio gradsko potraživanje i time priznao osnov svog dugovanja, a do zaključenja glavne rasprave nije pružio niti jedan dokaz iz kojeg proizlazi da je to potraživanje neosnovano.

Zanimljivo je da isti taj Ante sutra u Galeriji Meštrović organizira, kako ističe, "najvažniji modni događaj u Splitu - Monturu 2019 - Split Fashion Destination". Grad Split mu nije pokrovitelj, ali jest, među ostalima, Turistička zajednica Grada Splita.

Jasno je da netko godinama štiti kontroverznog poduzetnika koji je, bez obzira na više nesuglasica oko neplaćanja, dugovanja i prenamjene spomenutog prostora, uz blagoslov Grada i poseban vjetar u leđa Turističke zajednice, dobivao izdašna sredstva za provedbu svojih projekata, kao što su "Dani Dioklecijana", ali i "Noći Dioklecijana", "Euro gastro festival", a najsvježije sjećanje je da je prošle godine od Turističke zajednice dobio i 50.000 kuna za projekt "Splitsko klizalište - Ledena bajka".

Podsjećamo, prije dvije godine također smo pisali o prenamjeni gradskih prostora u prizemlju “Koteksova” nebodera u hostel. Iseljeni su uredi, pa i direktorova kancelarija, jer objekt koji želi biti hostel uz veliki broj kreveta zahtjeva i veći broj sanitarnih čvorova, kuhinju i slične uvjete. Dakle, radilo se o ozbiljnim građevinskim radovima.

Županijskom Uredu državne uprave Zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za hostel, nazvan “Simple“, Šundov je u lipnju 2017. godine podnio preko svoje druge tvrtke, već spomenute "Happy caffe" sa sjedištem na istoj adresi, a kao dokaz o pravu korištenja poslovnog prostora u vlasništvu Grada, usprkos protivljenju iz Banovine, priložio je ovjereni ugovor kojeg je potpisao sa svojom tvrtkom “Montura“.

Tada je Tonči Šundov kazao kako smatra da mu nije potrebna dozvola vlasnika prostora za prenamjenu i preuređenje prostora jer "za to nema razloga, to je traženje i izmišljanje problema gdje ga nema".

Naslovnica Split