StoryEditorOCM
DalmacijaStudiranje bez granica

Sveučilištu u Splitu milijun eura od Europske komisije: 'To je kao zlatna medalja na svjetskom prvenstvu'

9. srpnja 2019. - 01:01

Sveučilište u Splitu dobit će gotovo milijun eura od Europske komisije. Financijska je to potpora radi stvaranja alijanse "Europsko sveučilište mora" sa sveučilištima u Cádizu, Bretanji, Kielu, Gdanjsku i Malti, radi razmjene studenata i profesora, a jednog dana možda i zajedničke diplome.

Naime, europska komisija je od 54 prijave izabrala 17 alijansi visokih učilišta koje će činiti savez Europskih sveučilišta za koje je osigurala 85 milijuna eura. Za udruženje u kojem je splitsko sveučilište odobreno je pet milijuna eura koji će biti isplaćeni tijekom tri godine.

– Što god postigli, u našoj sredini se ne shvaća kao bog zna što. No, ovaj savez je kao zlatna medalja na svjetskom prvenstvu – kazao je rektor Dragan Ljutić na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u Rektoratu.

Što znači biti član tog udruženja, govorili su prorektori Đurđica Miletić, Leandra Vranješ Markić, Goran Kardum i Željko Radić.

Studiranje bez granica

– Do 2025. godine želimo studiranje bez granica između institucija. Tada će za mlade građane Europe biti normalno da dio studija provedu vani i da uz materinji jezik pričaju još dva svjetska jezika. Imali smo ponude više alijansi, ali izabrali smo "Europsko sveučilište mora". U stvaranje projekta je uloženo tri mjeseca intenzivnog rada 50 kolega – kazala je Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju.

– Želimo poboljšati jezične kompetencije studenata, postići da se oni uključuju u društveno koristan rad... Desetogodišnji cilj je da 50 posto studenata sudjeluju u mobilnosti, da se uvaže sva njihova dostignuća kao što su kreativnost, timski rad, tolerancija... Gradit ćemo zajedničke platforme kao e-učenje. Pokrenut ćemo opservatorije za migracije i ljudska prava, te za održivi plavi rast – kazala je Vranješ Markić, prorektorica za znanosti i inovacije.

Neki od pridruženih partnera su Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, "Ericsson Nikola Tesla" i "Div grupa".

– Spojit ćemo obrazovanje, istraživanje, inovacije, te brigu o društvu i okolišu. Naš je brod zaplovio i mi mu želimo uspješnu plovidbu – rekla je prorektorica za znanost i inovacije.

Goran Kardum, prorektor za nastavu, istaknuo je da ovaj savez sveučilišta donosi mogućnosti za izmjene programa, povezivanje s praksom i združeni studij.

– Cilj je da naš studenti raspolažu i s diplomom partnerskih sveučilišta – naglasio je Radić, prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala.

Opara o Ligi prvaka

Rektor Ljutić je istaknuo da Sveučilište u Splitu surađuje s Gradom i Županijom na najbolji mogući način, te da nema toliko velikog problema kojeg ne mogu zajedno riješiti.

– Splitsko sveučilište igra Ligu prvaka. Naviknuli smo na njegove standarde i uspjehe. Odgovorni ste za izgradnju Splita i gradite ga na najbolji mogući način – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara obraćajući se Draganu Ljutiću.

– Rijetko se u životu što slučajno dogodi – za kraj će župan Blaženo Boban, koji je napomenuo da uskoro starta fakultet na Visu, a od rujna i Hotelijersko-turistički fakultet u Makarskoj, za čijih su 30 mjesta stigle 54 prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:22