StoryEditorOCM
Dalmacijaprojekt od milijun i pol kuna

Mejaši dobili moderan sportski centar, stariji se prisjetili kako se nekad živjelo u kotaru na istoku grada: Kabel od struje pribacivali smo s kuće na kuću...

13. rujna 2019. - 01:00

Izuzetno svečano bilo je večeras na splitskim Mejašima gdje je gradonačelnik Andro Krstulović Opara otvorio novouređeni, milijun i pol kuna vrijedan sportsko-rekreativni centar. Uz malonogometno s umjetnom travom, uređeno je i košarkaško igralište s pripadajućom podlogom i ostalim potrebnim sadržajima.

Čast da prve upute loptu na teren pripao je curicama i to odbojkašicama koje su prošle godine osvojile treće mjesto na školskom državnom prvenstvu održanom u Vinkovcima.

Važnost jednog takvog projekta na svu sreću prepoznali su u gradskoj upravi koja je od ideje do realizacije logistički i financijski pratila ovaj, za mejaške mališane, vrlo vrijedan projekt. Koliko im je to značilo vidjelo se tijekom cjelovečernje fešte na kojoj su se okupili brojni mališani, njihovi roditelji, a i djedovi i bake koji se sjećaju Mejaša bez igrališta i parkova i bilo kakvih danas neizostavnih sadržaja.

- Ovo je super. Gledajte samo svu tu mladost koja se ovdje večeras okupila. Morala sam doći jer se moja djeca, sada već odrasla i imaju svoje obitelji, nisu imali gdje igrati. Danas na svakom kantunu igralište, zabavni parkovi za djecu, puno se učinilo i hvala svim onima koji su na bilo koji način pridonijeli poboljšavanju životnih uvjeta u našem kvartu. U zadnje dvije godine postali smo prepoznatljivi. Imamo novu školu. Ma nije nova, ali je dograđena i sada ima kapaciteta za svu djecu u kotaru. Od velike podrške su nam i gradske vlasti. Jednom riječju, svi su nam dobri i neka samo tako nastave i bit će dobro svima - zahvalno će Jadranka Grbić.

Oni nešto stariji sjećaju se i prve škole u privatnoj kući, poljskih puteva kroz vinograde, bez vode i struje, jednom riječju, prava male džungle na istoku grada.

- Džungla! Malo je kazat. Nismo imali ništa. Znalo bi se sedam-osam kuća spojit na cijev od vode profila 3/4, a kabel od struje pribacivali smo s kuće na kuću. Bilo je ajme i kuku. Koje igralište, moga si loptu, ako si je ima, gurat priko vinograda - vraća nas u prošlost Marinko Radovčić i nastavlja:

- Danas od jednog sela koje je uvijek bilo iza svih gradskih četvrti postali smo kotar koje je tek u zadnjih godinu dana počelo dobivati vizuru grada. Koliko god smo prije živjeli okruženi zelenilom, sada je primat preuzeo asfalt i beton. I neka, bilo je i vrime. Uvijek je ovo naše mjesto bilo uz vlast, nadalo se da će se nešto učiniti, vjerovalo se na riječ, ali na kraju malo i ništa. Međutim, tek sada za vrijeme ovog gradonačelnika učinjene su konkretne stvari - zaključio je Radovčić.

One mlađe obitelji sklonije su vjerovanju da ovo nije kraj gradskih investicija na Mejašima. Nadaju se urbanizaciji i ostalih naselja u kotaru, posebno u to vjeruju stanovnici Kile.

- Na Kilu sam se doselio prije tri godine. Smatrao sam, a to tvrdim i danas, da je ovo super kvart koji tek treba urbanistički zablistati. Volio bih da se nastavi s ovim tempom ulaganja u naš kotar, pa tako i u Kilu. I tamo imamo jako puno djece i jedno ovakvo višefunkcionalno igralište dobro bi nam došlo. Potrebno je djecu maknuti od malih ekrana i mobitela, a to možemo samo realizacijom ovakvih projekata. Nadam se da će se ovaj novi centar održati više od mjesec ili dva, ne bi bilo dobro kada prođe ova ceremonija, da se na njega zaboravi - mišljenja je Željen Popadić.

O djeci i njihovim potrebama prigodno je nakon uvodne riječi predsjednika vijeća Kotara Mejaši Vice Mihanovića, govorio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Istaknuo je kako je ovo već trinaesto igralište koje su ove godine otvorili u gradu podno Marjana, a ovo na Mejašima jedino je koje su pratili od početka.

- I ovo okupljanje danas treba nam biti putokaz da nastavimo i dalje raditi na istom tragu. Djeci je to potrebno. Stoga djeco, čuvajte ovo igralište za sebe i generacije koje će doći iza vas - kazao je Opara.

Blagoslov novog ŠRC Mejaši udijelio je kapelan župe sv Spasa don Josip Ulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:22