StoryEditorOCM
Dalmacija'bruno bušić' u novom ruhu

Pogledajte kako izgleda najveći i najskuplji projekt grada Splita: imat će ukupno 465 kreveta, a evo i koliko će stajati smještaj u preuređenim sobama

Piše Filip Pavić/Novac.hr
11. studenog 2019. - 08:32

Crveni Eiffelov toranj i mali mišić Jerry koji sanjari o dotjeranoj mišici, crtarije na zidu studentske sobe tko zna kojeg studenta s viškom slobodnog vremena, nestaju pod debelim slojem svježe boje. U drugoj studentskoj sobi načrčkani dinosaur, potpisi Anamarije i Barbare te niz matematičkih formula uskoro će također biti prebojeni, čime se brišu svi dokazi da je ovdje posljednjih 40 godina žamorilo na desetke tisuća splitskih studenata.
 
U trenutačno najvećem i najskupljem infrastrukturnom projektu grada Splita kultni studentski dom “Bruno Bušić”, sagrađen za potrebe Mediteranskih igara 1979., uz sam rub park-šume Marjan i na pješačkoj udaljenosti od nogometnog stadiona Poljud, dobiva novo ruho.

Dotrajao i kapacitetima premali za sve veći broj studenata na splitskim fakultetima (danas ih je 20 tisuća), studentski dom BB, kako ga studenti od milja nazivaju, zatvorio je svoja vrata prije točno godinu dana kad je počela sanacija, a splitsko sveučilište u njega ulaže 62 milijuna kuna, od čega 32 milijuna iz europskih fondova, piše Novac.hr.

Okovani skelama

Kroz skelama okovani studentski dom, na kojem trenutačno radi 150 radnika, probijamo se s voditeljem gradilišta Tomom Gotovcem iz građevinske tvrtke Tromont, glavnog izvođača radova. Objašnjava nam da se izvana upravo zatvara fasada, a iznutra postavljaju posljednje obloge u sobama, pločice i elementi u kupaonama.

- Zadovoljni smo tijekom radova. Upravo smo završili radove na postavljanju pregradnih zidova i krećemo s postavljenjem obloga u sobama. Krov je spreman, uskoro će biti i podrum, a pripremamo i pregradne zidove u podrumu za buduću praonicu rublja i tehničke prostore - ističe Gotovac.
 
Dodaje da je projektom sanacije, koji je izradio Arhitektonski biro Ante Kuzmanić i Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, predviđena potpuna rekonstrukcija objekta, ali i dogradnja dodatnog kata, otvorenih evakuacijskih stuba s istočne i zapadne strane građevine te balkona na prvom i drugom katu s južne strane.

Zgrada studentskog doma dosad je imala pet etaža, a na površini od 5500 četvornih metara bilo je 139 soba. Jednom dovršena, a prema planovima izvođača to bi trebalo biti tijekom prve polovice iduće godine, studentska će rezidencija imati kat više, dobiti novih 30-ak soba i primati 50-ak studenata više.

S podrumom, prizemljem i četiri kata bit će visoka 16,70 metara, a s ogradom 18 metara. Prošireni BB imat će 7037 četvornih metara, 121 trokrevetnu sobu, 49 dvokrevetnih i četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom na četiri kata. Primat će ukupno 465 studenata, u odnosu na 409 koliko je primao dosad.

Što se cijene tiče, kako sada stvari stoje, trokrevetne sobe stajat će 490 kuna mjesečno, a dvokrevetne 630 kuna po osobi.
 
Pogled na more

Marijan Bašić, voditelj Službe domskog smještaja i turističkih poslova u Studentskom centru, rekao nam je da se upravo provodi natječaj za izbor opreme, namještaja, stolova i stolica za kantinu i učionice, kreveta i madraca, koji bi trebao bi biti dovršen za desetak dana kada će i radovi na interijeru biti gotovi. Na pitanje gdje su smješteni studenti koji su u vrijeme sanacije dobili prava na smještaj u dom, Bašić odgovara da su dobro zbrinuti.

- Svaki student koji je ostvario pravo na smještaj, a zbog manjka kapaciteta nije mogao dobiti smještaj, sufinanciran je sa 600 kuna na mjesec za cijelu akademsku godinu. Postojeći smještajni kapaciteti u BB-u jednostavno nisu imali zadovoljavajući standard za studente - govori Bašić.

Što se detalja tiče, na prvom katu, uz 35 trokrevetnih soba, dvije dvokrevetne sobe te četiri jednokrevetne sobe sa zasebnim WC-ima, predviđene su i čajna kuhinja te manja učionica. Kuhinja i učionica predviđena je i za drugi i treći kat gdje će biti po 39 trokrevetnih soba. Na sjevernom pročelju sve studentske sobe imat će balkone s pogledom na more, na lučicu Spinut i Poljud, dok je na južnoj strani u tijeku dogradnja pa će nakon završetka radova sobe imati balkone s kliznim vratima za izlaz na balkon. Na posljednjem, četvrtom katu sve će sobe biti klimatizirane, imat će sustav “fan coil”, hladnjak i zasebne kupaonice, a bit će ugrađeno i dizalo.

Osim toga, studenti će u prizemlju imati malu kantinu i praonicu rublja. Ni krov neće ostati neiskorišten. Tamo će biti postavljeni solarni paneli koji će zamijeniti sve postojeće elektroinstalacije, rasvjetna tijela mijenjaju se LED rasvjetom, a bit će izvedena i nova toplinska izolacija kako bi se smanjili gubici topline. Uz to, rekonstruirat će se i interna prometnica sa sjeverne strane građevine gdje će biti omogućen pristup za vatrogasna vozila.

Europski fondovi

BB je jedinstven projekt i po tome što se financira iz četiri zasebna izvora. Iz fondova EU došlo je 32,5 milijuna kuna, iz Fonda za zaštitu okoliša 7,4 milijuna, Ministarstvo obrazovanja dalo je 17,4 milijuna kuna, a Studentski centar 4,5 milijuna kuna vlastitog novca.

No, cijeli projekt, kako doznajemo, nije bio bez pokoje prepreke. Naime, prije nego što je potpisan ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji BB-a u studenome 2018., koji su potpisali Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, i Ivan Parčina, predsjednik Uprave tvrtke Tromont (nositelj je projekta Sveučilište u Splitu, a partner Studentski centar Split), problem je iskrsnuo u osiguravanju sredstava iz fondova EU.

Kako nam je objasnio Bašić, europski su fondovi za razdoblje od 2013. do 2020. bili predviđeni za gradnju novih studentskih domova, ali ne i za sanaciju postojećih. Međutim, hrvatski su pregovarači uspjeli uvjeriti Bruxelles, pokazujući im na fotografijama trošno stanje Bušića, da promijeni svoje mišljenje.

- Predomislili su se kada su vidjeli stvarno stanje studentskog doma i potrebu da ga učinimo da odgovara svih standardima EU. Ponosni smo na tu činjenicu i zato što je upravo BB, tom odlukom europske birokracije, bio presedan te utabao put za obnove studentskih domova i u Zagrebu i Osijeku - naglašava Bašić. Nakon završetka projekta voditelj Službe domskog smještaja ima u planu predložiti i uvođenje nove autobusne linije za studente, koja će voziti od doma do splitskog Kampusa, povezujući ga s gradskom okolicom.

- Kada “Bušić” bude u funkciji, planiram dati prijedlog Upravi Studentskog centra i Sveučilišta da razgovaraju s Prometom kako bi se u jutarnjim satima uvela linija za studentski autobus koja bi kretala od doma, stajala na Općini i kod Pazara te iskrcavala putnike na Kampusu - najavljuje.

Simbolično, obnova Bušićeva doma poklopila se i s proslavom 40 godina od održavanja Mediteranskih igara, najvećeg sportskog događanja održanog dosad u našoj zemlji. Za tu su priliku tada sagrađeni stadion Poljud, putnički terminali na aerodromu i u gradskoj luci, tunel Marjan, ali i studentski dom BB.

Turističko središte

Tada je nosio ime “Ljubo Uvodić Razin”, do 1991. godine kada je promijenjeno, a projektirao ga je poznati splitski arhitekt Vladimir Grospić, autor niza obrazovnih objekata poput osnovnih škola Lučac, Skalice, Kman-Kocunar, Pujanke i Visoka, vrtića Marjan i Centra “Juraj Bonači”.

Građevina je projektirana po zakonima i propisima iz 1978., a danas ne zadovoljava temeljne građevinske zahtjeve te druge uvjete propisane Zakonom o gradnji. Osim građevinskih standarda, otkako su prvi studenti stanari prošli kroz vrata BB-a još 1979., promijenio se i Split. U posljednjih nekoliko godina postao je važno turističko središte. Sve se više stanova pretvara u apartmane pa danas studenti vrlo teško mogu pronaći povoljan smještaj izvan studentskih domova, piše Novac.hr.

Osim cijene, problem je i to što se početkom turističke sezone studenti iz takvih stanova moraju iseliti pa se nađu na ulici neposredno prije ljetnih ispitnih rokova ili tijekom njih. Pokazalo se da su tri splitska studentska doma - osim Bušića, tu su i dom-hostel Spinut te dom na sveučilišnom kampusu “Dr. Franjo Tuđman” sagrađen 2013. godine, ukupnih kapaciteta 1189 ležaja - jedva dovoljna za sve više i više studenata. Naime, svake godine zaprimi se oko 2000 prijava za dom, a pravo na njega ostvari 1100 studenata. To znači da će ona druga polovica koja sada živi u podstanarstvu odahnuti kada se otvori BB u novom ruhu, ali i kada se realizira gradnja nove zgrade u sveučilišnom kampusu “Franjo Tuđman” s nekoliko stotina novih kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:32