Dalmacija Zadar

spremaju prosvjede

Biskupija ne želi otkriti detalje o odašiljačima koji su 15 godina skrivani u zvoniku crkve, nakon što su se mještani digli na noge poručuju: Ako je puk nezadovoljan, raskinut ćemo ugovore!

spremaju prosvjede

"Postavljanje repetitora regulirano je potpisivanjem pravnih ugovora između teleoperatera kao tražitelja tog zahtjeva i župa u čijem se prostoru repetitor postavlja.

Za postaviti repetitor župnici trebaju tražiti dopuštenje iz ureda Zadarske nadbiskupije. Repetitori su postavljeni na Puntamici, Plovaniji i u Kistanjama uz spomenutu traženu suglasnost. Ako se među pukom dotičnih župa stvara nezadovoljstvo u vidu zaštite zdravlja zbog prisutnosti spomenutih odašiljača, Zadarska nadbiskupija spremna je odbiti suglasnost za produženje sklopljenih ugovora između župa i teleoperatera."

Četiri odašiljača

Odgovor je to koji smo dobili iz Zadarske nadbiskupije nakon što je Slobodna Dalmacija otkrila da se u zvoniku crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije (BZBDM) na Boriku već 15 godina nalaze četiri bazna odašiljača dvaju vodećih hrvatskih teleoperatera. Prema riječima župnika don Igora Ikića, odašiljači su postavljeni prije njegova dolaska u crkvu BZBDM i bez znanja mještana Borika i vjernika, a postavljeni su tako da se izvana ne mogu vidjeti. Slijedom toga Zadarskoj nadbiskupiji postavili smo nekoliko pitanja, no dobili smo samo djelomične odgovore. Naime, nismo dobili odgovore na pitanje koliko je odašiljača točno postavljeno u zvoniku crkve BZBDM; koje su godine točno postavljeni, odnosno tko je bio župnik kada su repetitori postavljeni?

Novi šok za stanovnike dalmatinskog grada: moćni teleoperater bez znanja građana u crkvenom zvoniku smjestio čak četiri odašiljača!

Nadalje, ostali smo uskraćeni za informaciju je li nedavno obnovljen ugovor s vlasnicima repetitora i na koji rok, odnosno do kada će vjernicima, djeci na vjeronauku i mještanima, bazni odašiljači biti iznad glava? Također, nismo dobili odgovor na pitanje o kojim se operaterima radi i koliko iznosi mjesečna naknada za najam zvonika te zbog čega nadbiskupija nije obavijestila javnost o postavljenim repetitorima u zvoniku crkve BZBDM? Konačno, nismo uspjeli saznati smatra li nadbiskup Želimir Puljić da repetitori štetno djeluju na ljudsko zdravlje.

Naime, od kada su počeli nicati po našim gradovima i javnim površinama, bazne stanice za telekom operatere i stručna i široka javnost doživljava kao "nužno zlo" bez kojeg nije moguće zamisliti današnji način komuniciranja. To "nužno zlo" znači da i u stručnoj i u široj javnosti egzistiraju dva "lobija", jedan je lobi operatera koji tvrde da zračenja baznih stanica nisu štetna za ljudsko zdravlje, a drugi je lobi protivnika koji smatraju da su negativni učinci baznih stanica na ljudsko zdravlje dugoročni i da će se tek tijekom 10 do 15 godina spoznati njihovi pravi efekti.

Činjenica je da se bazne stanice u Hrvatskoj mogu postavljati bez lokacijske i građevinske dozvole te suglasnosti okolnih stanara. Za postavljanje bazne stanice dovoljna je samo okvirna dozvola Ministarstva graditeljstva i suglasnost, tj. ugovor s vlasnikom objekta na koji se stanica želi postaviti. Nakon postavljanja, o svim tehničkim promjenama na baznoj stanici, povećavanju ili smanjenju snage emitiranja, odnosno signala, pomicanju antenskog kuta i drugim tehničkim izmjenama operateri su dužni redovito izvještavati isključivo Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Snaga kojom bazne stanice zrače regulirana je pravilnikom Ministarstva zdravstva i do danas, koliko je poznato, nije zabilježeno da je neka bazna stanica u Hrvatskoj emitirala snagu iznad dopuštene, no i granice definirane pravilnikom su višestruko veće kod nas nego u drugim europskim zemljama, koje su po tom pitanju bitno rigoroznije.

Mjerenje zračenja pojedine bazne stanice moguće je provesti na dojavu zabrinutih građana koji sumnjaju da neki odašiljači nisu u skladu s pravilnikom. U tom slučaju na teren izlaze stručnjaci HAKOM-a i provode mjerenje, a rezultate objavljuju na svojim mrežnim stranicama. Mjerenja se obavljaju i bez prijave građana, ovisno o procjeni samog HAKOM-a.

Štetno zračenje

Također nije nevažno istaknuti da u međunarodnoj stručnoj javnosti postoje studije koje tvrde da su zračenja baznih stanica štetna za ljudsko zdravlje, ali i studije koje takve tvrdnje osporavaju. Kako bilo, mještani Ulice Augusta Šenoe koji su se javili nakon objave našeg otkrića rekli su da je u zadnjih nekoliko godina u radijusu manjem od 200 metara od boričke crkve čak pet osoba preminulo od karcinoma, a jednoj je ženi nedavno dijagnosticiran karcinom dojke.

Također su nam izrazili svoje nezadovoljstvo gradnjom trafostanice na Trgu kardinala Alojzija Stepinca, na što su upozorili odvjetnici Sanja i Rikardo Perković, koji je smatraju protivnom zakonu, odnosno prostornom planu, uz napomenu da i trafostanice emitiraju štetna zračenja i da su se sada, protiv svoje volje, našli u okruženju koje im, kako su rekli, ugrožava zdravlje.

Mještani Borika su nas zamolili da s njihovim imenima, za sada, ne izlazimo u javnost, ali su najavili da će u najkraćem roku pokrenuti javne prosvjede protiv baznih odašiljača u zvoniku crkve i trafostanice na trgu ispred kako bi gradskim i crkvenim vlastima ukazali da ne mogu odluke koje se tiču zdravlja građana donositi bez njihova znanja, daleko od očiju javnosti, isključujući javni interes.

Naslovnica Zadar