Dalmacija Zadar

Šok u Zadru

'Mog sina više nema, otišao je na posao i nije se vratio': otkrivamo detalje incidenta na kolodvoru koji je odnio jedan život, policija demantirala da je maloljetnik imao bokser...

Šok u Zadru

Moj sin više ne može govoriti, a onaj tko je kriv sada može reći što hoće. Moga sina više nema – rekla je kroz suze majka stradalog Zadranina M. T. (44), koji je u ponedjeljak preminuo u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica teških ozljeda glave koje mu je prošlog četvrtka nanio 17-godišnji učenik trećeg razreda zadarske Tehničke škole.

U bolnici preminuo 44-godišnjak kojeg je na kolodvoru udario maloljetnik

Što je bio motiv obračuna tek stasalog srednjoškolca i 44-godišnjeg djelatnika zadarskog Cromarisa, najveće hrvatske tvrtke za uzgoj ribe, službeno nije poznato, no odigrao se na Autobusnom kolodvoru u Zadru usred bijela dana, oko 13.40, dok su učenici koji žive u prigradskim mjestima čekali autobus za povratak kućama. Navodno je 17-godišnjak htio "vratiti" šamar koji mu je 44-godišnjak dao nekoliko dana prije, no ne zna se zbog čega.

– Ne znam što se dogodilo... Znam da mi je sin u bolnici odmah pao u duboku komu. Neki govore da je pretučen bokserom, a ja ne znam. Ozljede su bile kobne – ispričala je potresena majka s kojom je 44-godišnjak živio na zadarskoj Voštarnici.

Tog je dana, kao i svakog drugog, otišao na posao u Cromaris u blizini Autobusnog kolodvora, no s posla se više nije vratio kući.

Ništa više o sukobu nisu znali ni poznanici 17-godišnjaka, osim da je riječ o mladiću koji nikada nije bio problematičan.

Ravnatelj Tehničke škole Denis Prusac rekao je da su u školi svi zatečeni i šokirani ovim tragičnim događajem.

– Malo je reći da smo šokirani. Strašno je to što se dogodilo. Riječ je o sasvim normalnom učeniku, prosječnom, s kojim nikada nismo imali problema. Nije imao ni jedan ukor, ni ispad. Što se dogodilo tog dana, ne znamo, moramo čekati rezultate istrage – rekao je ravnatelj škole koju je mladić pohađa.

Iako se cijelo vrijeme navodi da je mladić u obračunu kao oružje koristio bokser, policija je to u ponedjeljak demantirala.

Prema rezultatima istrage, Zadranin je navodno nakon udarca 17-godišnjaka pao i udario glavom o tlo, pri čemu je zadobio prijelom baze lubanje. Inače se, koliko je poznato, liječio od ovisnosti i bio je iznimno krhke konstitucije.

– Istragom je utvrđeno da maloljetnik nije koristio nikakvo oružje. Nalazi obdukcije koja će se obaviti utvrdit će definitivno uzrok smrti 44-godišnjaka. Zasad ne možemo reći ništa više o tome – rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije, koja je maloljetnika, uz kaznenu prijavu za nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda, nakon incidenta na kolodvoru odmah uhitila i privela županijskom sucu istrage u Zadru. Nakon ispitivanja maloljetnik je zadržan u pritvoru do 30 dana, a hoće li se i kako kazneno djelo prekvalificirati, još nije službeno poznato.

Iako je riječ o sukobu koji je, nažalost, završio s najgorim mogućim ishodom, fizički ispadi srednjoškolaca, posebice na zadarskom Autobusnom kolodvoru, nisu nimalo neuobičajena pojava u gradu. Upravo je zbog takvih ispada zadarska Obrtnička škola postrožila kazne prema učenicima. Nakon frapantne videosnimke brutalne tučnjave u kojoj su učenici te škole koristili boksere dok su ih kolege i prijatelji bodrili i navijali, dvojica učenika prošle su godine izbačena iz te škole.

Pod šakama srednjoškolca nedavno se našao i muškarac srednjih godina koji je teško ozlijeđen na kolodvoru u autobusu prepunom putnika. Do sukoba je došlo nakon što je muškarac zamolio mladića da spusti noge sa susjednog sjedala.

Srednjoškolca je to iziritiralo pa je muškarca izudarao šakama po nosu i arkadnoj kosti. Muškarac bi najvjerojatnije prošao puno gore da se u obračun nije umiješao vozač autobusa, koji je zamolio sve putnike da napuste autobus. Srednjoškolac je pobjegao kroz pothodnik Autobusnoga kolodvora.

Nakon jednog od niza takvih ispada, poznati zadarski sociolog prof. dr. Zlatko Miliša upozorio je na eskalaciju nasilja među mladima.

– Prvo je bio cyberbullying, na Facebooku su organizirali grupe kojima bi zlostavljali vršnjake, no sada je to prešlo u drugu dimenziju. U stvarnost. Maltretirati nekoga zato što je štreberica ili joj je tata ugledni građanin više nije dovoljno. Sad se traži dokazivanje u fizičkom obračunu. Agresivnost je poželjna jer se njome dobiva status, a atmosfera u društvu je takva da tek s nasiljem postaješ netko i nešto. Još ako "imaš sreće" pa tvoje ime ili inicijali budu po medijima, cilj je postignut... – upozorio je tada Miliša, navodeći da će nasilje i dalje eskalirati.

Naslovnica Zadar