Dalmacija Zadar

nezapamćena parnica

Pokrenuta najveća tužba u povijesti Zadra: Irci i Belgijanci htjeli su graditi hotel, Grad im je na dražbi prodao tuđe zemljište i investitori sada traže 154 milijuna kuna odštete; Iznos odgovara trećini proračuna, hoće li Grad preživjeti spor?

nezapamćena parnica
Sudsko vještačenje na spornoj parceli: Mladen Ninčević (u crnom) izgubio je i zemljište i tvrtku

Tvrtka "Centar projekt" iz Zadra podnijela je tužbu protiv Grada Zadra zbog neispunjenih obveza iz ugovora o kupoprodaji građevinskog zemljišta za izgradnju hotela visoke kategorije na Polačišću.

Tužbom se od Grada Zadra traži raskid ugovora i povrat sredstava za kupljeno zemljište, te naknada štete u ukupnom iznosu od nevjerojatnih 154 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna eura, što odgovora trećini gradskog proračuna.

Tužba je na Trgovačkom sudu zaprimljena 29. listopada prošle godine, a Gradu Zadru je upućena tek 15. ožujka ove godine, četiri i pol mjeseca kasnije, slučajno ili ne, neposredno nakon što je Slobodna Dalmacija pokazala interes za ovu nezapamćenu parnicu.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Trgovačkog suda u Zadru Katarina Zdunić, Grad je tužbu zaprimio prije nekoliko dana, što znači da je parnica počela teći, odnosno da je počeo teći rok od 30 dana u kojem se Grad Zadar mora očitovati na tužbeni zahtjev. Prvo ročište parnice za ovu rekordno visoku odštetu koju neka privatna tvrtka potražuje od Grada Zadra zakazano je za 28. svibnja ove godine, a vodit će je upravo sutkinja Katarina Zdunić.

– Nemam nikakvih informacija o tome. U ponedjeljak ćemo vidjeti o čemu se radi, ali za naš odgovor postoji rok od 30 dana – kratko nam je kazala zamjenica zadarskoga gradonačelnika Jagoda Surać, nakon što na naše pozive nije odgovarao Branko Dukić.

Prema riječima sutkinje Zdunić, tvrtka "Centar projekt" traži raskid ugovora sklopljen s Gradom Zadrom 2009. godine o kupoprodaji nekretnina i povrat uplaćenog iznosa od 3.911.580 eura zbog neispunjenih ugovornih obveza. Za nastalu štetu i troškove koje su imali zbog nemogućnosti da realiziraju svoj projekt, izgradnju hotela u kategoriji četiri plus zvjezdice vrijednog 30 milijuna eura, "Centar projekt" traži i naknadu štete u iznosu od 123.841.181 kune. Tužba je tako ukupno teška nešto manje od 154 milijuna kuna, što znači da će za svako sudsko ročište odvjetnički troškovi s obje strane iznositi više od 100 tisuća kuna plus PDV.

Sutkinja Zdunić objasnila nam je da je "Centar projekt" tužio Grad Zadar jer im nekretnine nakon prodaje nije predao u posjed, što je navodno bio dužan prema sklopljenom kupoprodajnom ugovoru, te da su se zbog smetnji na posjedu vodili sudski sporovi na Općinskom sudu u Zadru.

– Tužbu su podnijeli većinski vlasnici tvrtke iz Irske i Belgije jer žele da se utvrdi zbog čega nisu uspjeli realizirati projekt izgradnje hotela, nego su na kraju ovrhom izgubili zemljište površine 8412 kvadrata, iako su ga uredno platili Gradu Zadru više od 3,9 milijuna eura. "Centar projekt" odgovornim prije svih smatra Grad Zadar, koji im nije omogućio ulazak u posjed kupljene nekretnine, iako se ugovorom na to obvezao – kaže Mladen Ninčević, jedan od dva direktora "Centar projekta", dodajući da je pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da je Grad Zadar "Centar projektu" prodao zemljište koje je jednim dijelom u posjedu susjeda. Naime, u sporu između "Centar projekta" i stanara zgrade koja graniči s prodanim zemljištem, a koji se vodio na Općinskom sudu u Zadru, sud je stao na stranu stanara priznavši im posjed na dijelu zemljišta koje su koristili kao parkiralište, što je dodatno zakočilo namjere investitora.

– Nakon što smo izgubili tu posjedovnu tužbu, pokrenuli smo novu, vlasničku tužbu, kojom tražimo da se svi koji nisu vlasnici izbace sa zemljišta. Prvostupanjska presuda je donesena i po njoj smo u pravu djelomično mi, a djelomično stanari. Već godinu dana čekamo na drugostupanjsku odluku pitajući se kako je moguće da ono što smo platili kao vlasnici ne možemo uživati niti biti u posjedu. Problem je što ti sudski postupci traju godinama, a u međuvremenu nismo mogli postići dogovor sa stanarima i Gradom Zadrom, koji je, da stvar bude zanimljivija, više podržao stanare nego nas koji smo Gradu platili najskuplje građevinsko zemljište u povijesti – kaže Ninčević.

Podsjeća da su četvorni metar zemljišta površine 8412 kvadrata početkom 2009. godine na javnom nadmetanju platili 465 eura. No, kako je vrijeme prolazilo, a stvari se nisu rješavale, troškovi su rasli jer je "Centar projekt" bankama morao plaćati kamate. Povrh toga, iako im je Grad Zadar zemljište prodao pod uvjetom da na njemu izgrade hotel (pregovaralo se s grupacijom "Hilton"), gradskoj administraciji trebale su gotovo tri godine da usvoji prostornu dokumentaciju koja investitorima to realno i omogućuje.
Kad je Grad krajem 2011. konačno usvojio novi UPU, zaredale su brojne opstrukcije od strane stanara, što je završilo u sudskim sporovima. Konačno, "Centar projekt" 2015. godine odustaje od gradnje hotela i pokušava prodati zemljište na javnoj dražbi za oko tri milijuna eura, ali ne uspijeva pa zemljište 2017. ovršuje Sberbank i prodaje ga za 20,7 milijuna kuna zagrebačkoj tvrtki "RamseyBay", u vlasništvu Denisa Mikana iz australskoga grada Adelaidea. Prijenos vlasništva proveden je prošle godine. Prema neslužbenim informacijama, Mikan predstavlja grupu australskih investitora hrvatskog podrijetla koja navodno ne namjerava odustati od projekta izgradnje hotela na Polačišću.
Podsjetimo, "Centar projektu" zemljište je prodano za vrijeme gradonačelnika Živka Kolege, neuspjele pregovore o početku gradnje Ninčević je poslije vodio s gradonačelnicima Zvonimirom Vrančićem i Božidarom Kalmetom, a sada će odgovornost za te "kosture iz ormara" morati preuzeti administracija pod vodstvom Branka Dukića.

Brojke

465 eura

su investitori platili četvorni metar zemljišta površine 8412 kvadrata početkom 2009. godine na javnom nadmetanju

30

milijuna eura iznosila je vrijednost planirane investicije

'Centar projekt': irsko-belgijska tvrtka

Kad je 2009. "Centar projekt" kupio atraktivno zemljište kod trgovačkog centra, hrvatski investitori u tvrtki su imali 66 posto udjela. Kako se početak realizacije investicije odugovlačio, a troškovi kamata su rasli (na 1,7 milijuna eura), vlasništvo tvrtke postupno je prešlo u ruke investitora iz Irske i Belgije, koji sada zajedno drže 74 posto tvrtke, a ostatak je u vlasništvu Ninčevićeve supruge.

Uz njega, drugi direktor "Centar projekta" je Alan Denis Desmond iz Corka u Irskoj.

 

Naslovnica Zadar