Dalmacija Zadar

ogorčen na državu

Agonija umirovljenika osuđenog zbog prijetnji smrću mještaninu: Dok sam bio u Njemačkoj, bagerima su mi srušili kuću, a onda mi je Općina prodala i kuću i teren!

ogorčen na državu
Spor se još vodi na Ustavnom sudu

Dok sam bio u Njemačkoj, bagerima su mi najprije srušili kuću, a onda mi je Općina prodala i kuću i teren. Od tada, zadnjih pet godina, živim u kamp-kućici – rekao nam je 68-godišnji Dušan Dragaš, umirovljeni bravar iz Jagodnje Donje kod Polače.

On je ovih dana na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana zbog prijetnje smrću mještaninu Ivici Markoviću koji je 2013. posredovao u prodaji njegove kuće u Kakmi.

Marković je bio pravni zastupnik Nike Pavlovića, koji je na javnom natječaju kupio kuću koju je Dragaš ranije izgubio u sudskom sporu s Općinom Polača. S namjerom da ga uplaši, Dragaš je, prema optužnici, Markoviću te 2015. godine u dva navrata rekao: "Izgubit ćeš glavu!", te "Ukoliko te vidim na terenu, glavu ću ti skinuti!"

Incident se odigrao 6. kolovoza oko 14 sati u kafiću "Gabi" u Kakmi, gdje je Dragaš sjeo kako bi popio pivo. U tom su trenutku došla tri muškarca, te su se predstavili i sjeli mu za stol.

– Nije mi bilo jasno što to oni govore. Rekli su da su oni srušili moju kuću. Među tom trojicom bio je i Marković. Govorili su da nisu oni krivi za to, nego ja, i da mi je bolje da odustanem od te kuće jer je više neću dobiti. Ja sam povratnik iz Njemačke, tu sam došao s malom penzijom. Cijelog života želio sam tu provesti starost. Sad kad sam došao, nemam ništa, a oni mi još to govore... Kazao sam im da će na koncu pobijediti pravda. Tada se Marković nagnuo prema meni kazavši da će me – pojesti. Nisam znao tko je on. Pitao sam ga kako će me to pojesti, no kad sam se u jednom trenutku okrenuo, policija je već stajala iza mene – rekao je Dragaš na suđenju, gdje se ispričao Markoviću zbog upućenih riječi.

Rekao je da se osjeća krivim, no da je prijetnju izrekao pod utjecajem alkohola, revoltiran situacijom oko kuće koju je osamdesetih godina izgradio u naselju Stabanj.

– Cijeli sam život radio i živio da mogu doći ovdje i biti u miru. No, dok sam izbivao, kuću mi je oduzela Općina Polača. Tek kasnije sam doznao da su uzeli nekog čovjeka s bagerima da to poruše, nakon čega su kuću prodali na natječaju. Sada živim u kamp-kućici – rekao je u telefonskom razgovoru Dragaš, navodeći kako je on zapravo prava žrtva u cijeloj priči.

– Kad se kuća rušila, nisam bio tu i nitko mi ništa nije rekao. Da su teren i kuća prodani po nekom natječaju, doznao sam tek kad sam došao iz Njemačke. Odvjetnica mi je javila da oni nemaju dozvolu i da ne smiju rušiti kuću. Vodila se i parnica u Zadru, ali sam je izgubio. Zato sam išao na Ustavni sud i ići ću do kraja života. Svu tu meni otuđenu imovinu normalno sam kupio. Imam čiste papire i pravda mora pobijediti – ustrajan je Dragaš, dodajući kako su riječi koje je uputio Markoviću bile jedini incident u njegovu životu, te da prije toga nikada nije bio osuđivan.

Viktor Prtenjača, koji je bio načelnik općine Polača u vrijeme kad je Dragaševa kuća prodana, tvrdi kako je sve u ovom slučaju učinjen prema zakonu, što je i, kako je rekao, potvrđeno na svim sudskim instancijama.

– Riječ je bila o tek započetoj bespravnoj gradnji na tuđem zemljištu, te o klasičnoj krađi općinske imovine. Sve sudske sporove koje smo pokrenuli štiteći svoja prava smo dobili, nakon čega se išlo u prodaju javnim natječajem. Nikome ništa nije oduzeto, o čemu svjedoče i presude u korist Općine. Pa kome ćemo vjerovati ako nećemo sudovima? – zapitao se Prtenjača.

Dragaševa odvjetnica Elma Predovan nije htjela komentirati cijeli slučaj, nego je samo rekla da se borba oko utvrđivanja Dragaševe imovine nastavlja na Ustavnom sudu.

 

Naslovnica Zadar