Dalmacija Zadar

sprema tužbu

Bivša direktorica dobila otkaz dok je bila na bolovanju: Samo sam htjela da sve bude ispravno, znam zašto sam im smetala; Načelnik: Pojavila se na poslu jedan dan, a onda odmah otvorila novo bolovanje

sprema tužbu
Ivana Bobanović

Bivša direktorica Komunalnog društva Polača Ivana Bobanović dobila je otkaz, a odlukom općinskog načelnika Tomislava Prtenjače na njezino je mjesto, kao član Uprave, došao Stipe Prtenjača.

Bivša direktorica već se obratila udruzi "Mobbing", čiji će joj odvjetnici biti na raspolaganju pri sastavljanju tužbe protiv Općine Polača.

– Svim općinskim vijećnicima, te načelniku i njegovu zamjeniku, uputila sam dopis pred sjednicu Općinskog vijeća na kojemu je odbijen načelnikov prijedlog o gašenju našeg Komunalnog društva i otvaranju prostora za dovoženje komunalnog otpada iz Biograda i nekih primorskih općina na naš deponij u Jagodnji Gornjoj.

Tome sam se jako protivila jer sam smatrala, a to mislim i sada, da je Polača uređena općina sa saniranim deponijem, koja bi se trebala ozbiljnije okrenuti turizmu i ekološkoj poljoprivredi. Komunalno društvo ima sve više posla i nema logike gasiti ga i taj posao prepuštati biogradskoj "Bošani" – kaže Ivana Bobanović, smatrajući da je sudbina Komunalnog društva bila suština spora s načelnikom Tomislavom Prtenjačom, što je i dovelo do njezina otkaza.

Bobanović tvrdi da je bila pod pritiskom i prije sjednice OV-a, na kojoj je načelnikova zamisao odbačena, te da su nakon podmetanja požara u dio općinskih prostorija iz Općine širene glasine kako je upravo ona viđena "kako s duplim ključevima ulazi u zgradu Općine".

Policija je obavila desetak obavijesnih razgovora, neki su pojedinci bili na poligrafu, ali počinitelj još nije otkriven.

– Kad se dogodio taj požar, bila sam na bolovanju, imala sam četvrtu operaciju! Kada sam se trebala vratiti, radnicima je zabranjeno komuniciranje sa mnom, nisu mi htjeli dati uvid u bilancu Komunalnog, na mene se vršio pritisak da otkazujem ili ne produljujem ugovore s radnicima kojima se govorilo da će biti premješteni, a ja kao direktorica o tome ništa nisam znala niti me bilo tko obavještavao.

Neke su djelatnike već premjestili, pa praktično nisam s kim imala raditi, a ja njihove ugovore kao direktorica nisam mijenjala!

Ali su zato biogradskoj "Bošani" bez problema omogućavali uvid u plaće i poslovanje Komunalnog društva. Komunalno je s nekadašnjih 13 sada svedeno na osam ljudi, neki su otišli u mirovinu, a neki su premješteni u općinsku administraciju. Ja sam se svemu tome protivila i zato sam smetala – kaže Bobanović.

Otkaz je dobila poštom.

– U travnju, dok sam bila na bolovanju zbog kralježnice, obavijestili su me da sam razriješena dužnosti 27. ožujka, i to bez moje krivnje ili nekakve odgovornosti, te su zatražili da se očitujem o tome što mi sukladno mojoj stručnoj spremi nude posao knjigovođe u Komunalnom društvu.

Nisam se imala o čemu očitovati jer mi nisu poslali nikakav prijedlog ugovora o radu, visinu plaće ili prava. A dali su mi rok od tri dana!

Da, ponudili su mi otpremninu od 20.000 kuna, ali su i to krivo izračunali jer to nije mojih šest plaća, nego naknada koju sam imala dok sam bila na bolovanju – kaže Ivana Bobanović, najavljujući da će preko udruge "Mobbing" angažirati odvjetnike i podnijeti tužbu protiv Općine jer druge alternative nema.

Uvjerena je da reorganizacija nema nikakve veze s njezinim otkazom.

– Moja je jedina pogreška što sam htjela da sve bude ispravno i što u tome nisam gledala svoj osobni interes. Mogla sam i ja šutjeti i ne protiviti se, ali ja živim u Polači, među ljudima od kojih sam nekima trebala dati otkaz, a to nisam mogla ni htjela jer to jednostavno poslovno ni ljudski nije ispravno. Osim toga, svi se pozivaju na institucije, pa zar Općina Polača nije jedna od hrvatskih institucija?! I to onih koje ne bi smjele ovako raditi – zaključuje bivša direktorica.

Na pitanje što sada, odgovara:

– Čekam izbore, kad god oni bili, i pripremam se, ali ne samo ja. Ima u Polači pametnih i odgovornih ljudi koji znaju cijeniti svoje sumještane.

Načelnik: Otkaz je dobila po sili zakona, moramo imati direktora!

– Bivša direktorica je dobila otkaz nakon što nije prihvatila drugo radno mjesto koje joj je ponuđeno, a sukladno zakonu dobit će i otpremninu. U reorganizaciji smo Komunalnog društva, a gospođa Bobanović je na višemjesečnom bolovanju, što je otežavalo poslovanje, trebalo je ljudima potpisivati plaće.

Pojavila se na poslu jedan dan, a onda je odmah sutradan otvorila novo bolovanje. Kao načelnik, nisam imao izbora, jer niti možemo imati dva direktora niti komunalci mogu bez direktora. Mjesec dana sam čekao, ali se ona nije javljala, pa sam jednostavno morao povući ovaj potez – izjavio nam je općinski načelnik Tomislav Prtenjača.

Naslovnica Zadar