Kultura Kultura

"Ogledala duše" Jasenke Vukelić u galeriji "Kapetanova kula"

U zadarskoj galeriji Kapetanova kula, na Trgu pet bunara, u srijedu, 4 kolovoza, u 21 sat, otvara se izložba Jasenke Vukelić "Ogledala duše". Izložba će biti otvorena do 13. kolovoza.

- Jasenka Vukelić već desetak godina svojim slikama tumači i prenosi mistično učenje kabale, u imenu kojeg se skriva značenje primati i prenositi. U novom ciklusu njezin su medij stara ogledala na koja je potom intervenirala umetanjem fotografija svojih prijatelja.

Zamolila ih je za fotografije koje najvjernije odražavaju njih same, a kako su oči ogledalo duše, u svojim su očima trebali (s)poznati sebe.

Jasenka želi prikazati onu jednu dušu koju je nekoć posjedovao Adam, a nakon njega ona se «rasula» u djeliće koji se nalaze u svim njegovim potomcima. Zato umjetnica polazi od mnoštva, različitih lica, različitih osobnosti koje nas promatraju sa zrcala - stoji, između ostalog, u predgovoru izložbe koji potpisuje Anita Zlomislić.

psd
Jasenka Vukelić  rođena je 10.11.1960. godine u Zagrebu. 1979. godine maturirala je novinsko izvještavanje i novinsku fotografiju u Centru za kulturu i umjetnost.

Nakon diplome politologije 1985. godine na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, profesionalno se 15 godina bavila novinarstvom. Specijalnost su joj elektronski mediji, komunikacija, vizualne i narativne manipulacije, te utjecaj medija na javnost.

Nakon  prekida novinarske karijere posvetila se umjetnosti. Počela je izlagati 2003. godine, a od tada izlaže u zemlji i inozemstvu.

Na Olimpijadi vizualnih umjetnosti - ARTIADE 2004. u Ateni, koja je tekla paralelno s Olimpijskim sportskim igrama, Jasenka Vukelić je radom "Ahavah - Ljubav" predstavljala svoju zemlju kao Ambasador kulture Republike Hrvatske.

Izabrana je na natječaju u konkurenciji od 4 i pol tisuće svjetskih umjetnika. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.


Naslovnica Kultura