Kultura Kultura

pučiške filmske večeri od 30 srpnja do 2 kolovoza

Brač - najviše filmova po stanovniku

pučiške filmske večeri od 30 srpnja do 2 kolovoza

Ako je suditi po količini premijernih projekcija po stanovniku − Brač je nedvojbeno otok filma. Uz dva postojeća supetarska festivala − Supetar Super Film Festivala i Supetrus Hoteli Film Festivala − ovoga petka počinju i Pučiške filmske večeri.

Pod vodstvom Daniela Rafaelića, a u ime udruge KINOFON, koja se bavi promicanjem hrvatske filmske baštine, te u suradnji s Općinom Pučišća i načelnikom Marinom Kaštelanom, Pučiške filmske večeri zamišljene su kao četverodnevna manifestacija filma i filmske baštine, na kojoj će u ovoj prilici premijerno biti prikazan film “Goubbiah, Mon Amour”, francuskog redatelja Roberta Darenea, sa slavnim francuskim glumcem Jeanom Maraisem u glavnoj ulozi. Ova romantična drama snimana je tijekom ljeta i jeseni 1955. godine u Pučišćima na Braču, u Trogiru i pod Biokovom u Pisku.

Uz premijeru, kojoj će prisustvovati ljudi koji su bili svjedoci snimanja filma, statisti i poneki epizodist, bit će postavljena i izložba fotografija sa snimanja filma, koju je u svojem dnevniku sačuvao filmolog Dejan Kosanović.

Osim Goubbiaha, organizirat će se i projekcije filmova pučiškog redatelja Igora Michiellija, “Financije velikog vojvode” (sniman u Splitu i na Rabu 1923.), Friedricha Wilhelma Murnaua, kao i “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka, koji su svoju pretpremijeru imali upravo u Pučišćima.

Ova potonja projekcija bit će popraćena prikazivanjem sačuvanog materijala TVZ-a s pučiške pretpremijere, a to je ujedno i hommage pokojnoj Eni Begović, kojoj se ovih dana obilježava pedeset godina rođenja i desetogodišnjica smrti.

jakov kosanović

Naslovnica Kultura