Kultura Kultura

Tradicija  

Murterski pir postala kulturna ponuda

U sklopu Murterskoga kulturnog ljeta, četvrti je put održana manifestacija “Murterski pir”.

Muškarci, žene i djeca, odjeveni u narodne nošnje i “po starinski”, formirali su pirovnjačku povorku, na čelu s mladom Matejom Bašić, mladoženjom Ivanom Božikovim i mladinom “drugaricom” Mihaelom Mudronjom.

Raspjevana povorka krenula je s Pijace, najstarijeg mjesnog trga, glavnom ulicom prema središnjem trgu Rudina, gdje je na ljetnoj pozornici uprizoren običaj predavanja mlade novoj obitelji.

Uz pjevanje autohtonih napjeva, u povorci se nosila i mladina dota, razna odjeća raspoređena u “kohe” i škrinja “na štropima o štangi”. Usput se zastajalo “po stolima”, kako i nalaže stari običaj.

Svaka kuća, po tradiciji, iznese vino, u pravilu crno, u dvolitrenom bocunu s tri čaše u “dubokomu pijatu”. Pjevajući od stola do stola, povorka stiže pred mladoženjinu kuću.

“Oj, divojko, danas dovedena, od sada si moga sina žena”, dio je stihova kojima se nevjesta uvodi u kuću ženika. Nakon što mlada dariva članove nove obitelji, svi sudionici pira plešu tradicijsko kolo.

Oživljavanje običaja murterskoga pira završilo je uz ansambl “Dalmatino” i ples do kasnih sati. Odaziv mještana bio je iznad svih očekivanja, a bezbrojni su gosti uživali u djeliću murterske povijesti.

Četvrto uprizorenje “Murterskoga pira” pokazalo je da je ispunjena prvotna namjera organizatora da to postane tradicionalni dio ljetne kulturne ponude.

M. T. Ježina

Naslovnica Kultura