Kultura Kultura

U LISTOPADU KREĆE POPULARNI SPLITSKI KNJIŽEVNI PROGRAM

Vedrana Rudan, Damir Karakaš i ostali na ‘Bookvici’

U LISTOPADU KREĆE POPULARNI SPLITSKI KNJIŽEVNI PROGRAM

Patricija Vodopija
Popularni splitski književni program “Bookvica”, koju mnogi, ne samo splitski ljubitelji književnosti, čekaju kao Torcida Anderlecht, ulazi, pod diskretnom, ali sigurnom rukom Patricije Vodopije i vodstva kluba Quasimodo, u svoju drugu godinu redovitoga održavanja.

Nakon pohvala kojima je s razlogom bila obasipana, “Bookvica” odmah kreće žestoko: program 11. listopada otvara mlada splitsko-sinjska prozna debitantica Tanja Mravak, dobitnica nagrade “Prozak” za knjigu priča “Moramo razgovarati”, koja će na “Bookvicu” vjerojatno doći još topla iz tiskare.

Tjedan poslije nje iz Rijeke, automobilom ili “na metli”, stiže Vedrana Rudan, spisateljica bez dlake na tipkovnici, strah i trepet lažnih i pravih moralista, ali i autorica s brojnom publikom i rijetka splitska gošća.

Da listopad u “Bookvici” ne bude samo u znaku žena, za 26. listopada predviđen je nastup pisca Zlatka Lukića, autora koji je znatno više objavio o svijetu nego svijet o njemu, ali to ga ne sprječava da ustraje.

Dakle “Bookvica” je krenula s tri događanja mjesečno, s tim što je termin održavanja s četvrtka prebacila na ponedjeljak.

“Riječ je o odluci vodstva kluba, kojem četvrtkom više odgovara organizirati koncerte. A često smo se preklapali s nekim drugim kulturnim događanjima pa ponedjeljak možda i nije loša opcija. Nadam se da to publici neće smetati, da ćemo im uspjeti uljepšati ‘najsumorniji dan u tjednu’”, kaže Patricija ostajući na klupskom terminu početka u 21 sat.

“Bookvica” je poznata po stilu da voditeljica porazgovara s autorom, koji onda čita svoje tekstove, pa mu publika na papirićima postavlja pitanja, a najsretniji slušatelj nosi knjigu kući.

“Koncepcija ostaje manje-više ista. Ako autor želi neki svoj posebni koncept, nemamo ništa protiv. Jedino više nećemo raditi ‘klasične’ promocije, to ostavljamo drugim prostorima u gradu. Do kraja godine trebali bismo se družiti s Julijanom Matanović, Damirom Karakašem, Majom Hrgović i nekim neafirmiranim autorima, jer je i to dio koncepta ‘Bookvice’”, obećala je Patricija koja je u ovu godinu i pol redovito ispunjavala dana obećanja.

Siniša Kekez, foto: arhiv cropix

Naslovnica Kultura
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last