Kultura Kultura

dvobroj ‘NOVE ISTRE’

Literarno prisjećanje na Led Zeppelin

Dvobroj “Nove Istre”, časopisa za književnost, društvene i kulturološke teme, u znaku je obilježavanja petnaeste godišnjice, a u prepoznatljivoj, solidnoj grafičkoj opremi čitatelji će moći pronaći štivo za sebe.

Dvobroj pulskog ogranka Društva hrvatskih književnika zasluženo otvara sjećanje na Branimira Donata, dragog i vrijednog suradnika gotovo svih hrvatskih časopisa.

U rubrici suvremene književnosti predstavljeni su nacionalno ne baš poznati autori: Biserka Težački Kekić, Stjepan Vukušić, Ksenija Herceg Ribić, Franjo Nagulov i Marko Pavlovski.

U prijevodnoj rubrici objavljene su pjesme ruskog pisca Arva Metsa, a Ljerka Car Matutinović prevela je dva talijanska pisca - Giuseppea Berta i Giorgija Capronija.

U tematu sa 14. “Šoljanovih dana” u Rovinju, posvećenim Zvonimiru Majdaku, o zagrebačkom su piscu pisali Branimir Bošnjak, Zdravko Gavran, Cvjetko Milanja, Antun Pavešković i Božidar Petrač.

Časopis koji organizira dane posvećenu eseju ne može bez njih, tako da su se o Nedjeljku Fabriju, najčitanijem čileanskom piscu Robertu Ampueru i žabama ogledali Irvin Lukežić, Željka Lovrenčić i Julienne Eden Bušić.

Posebno je zanimljiv kritički blok gdje Jelena Lužina, Darija Žilić i Božidar Alajbegović pišu o zanimljivim nacionalnim i regionalnim knjigama, za koje postoji i zavičajni blok.

Tanja Bakić se za stare rockere opsežno prisjetila Led Zeppelina.

Za jedan dvobroj, dovoljno.

S.K.


Naslovnica Kultura