Kultura Kultura

NOVA PJESNIČKa TRIBINa

OZDRAVI ME POEZIJOM "Rječilište" u Galeriji Ghetto

NOVA PJESNIČKa TRIBINa

Prva splitska poetska tribina nazvana “Rječilište”, koju su osmislili i vode mladi pjesnici Irena Delonga i Ozren Ćatović, održana je u utorak navečer u klubu “Ghetto”.

Prema njihovim riječima, “Rječilište” će imati ljekovita pjesnička svojstva, a nastalo je kao reakcija na nedostatak mjesta u Splitu gdje bi se mogla čitati poezija.


Na tribini se okupilo tridesetak mladih pjesnika, uglavnom vezanih uz časopis “The Split Mind”, i nitko nije došao praznih ruku ni papira.

Može i bez novca

“Rječilište” će se organizirati svaki drugi utorak u 20 sati na istome mjestu, a kako organizatrori zasad nemaju nikakvih financija, jer im je i prostor ustupljen besplatno, za početak će se ograničiti samo na splitske pjesnike.

- Blizak nam je koncept zagrebačke pjesničke smotre “Svatko može pet minuta, nitko ne može dva puta” koja u Studentskom centru okuplja dosta pjesnika i publike. Prostor je sasvim u centru Splita pa getoizirana poezija u klubu ‘Ghetto’ ima savim drugo značenje - kaže aktualna goranovka Delonga.

Ozren Ćatović, koji piše poeziju i društveno kritičke eseje, također je zadovoljan prostorom koji planira oživiti filmskim projekcijama i glazbom.

- Zamislio sam da se čitanje poezije poveže i s izvođenjem performansa i hepeningom, prema inozemnim uzorima takvih fuzija. U Splitu je zastupljena mainstream kultura, a nema mjesta za eksperiment - kaže Ćatović.

- U gradu ima dosta ideja, ali izostaje njihova realizacija i razmjena među ljudima - kritičan je i energičan Ćatović, naglašavajući katarzična iskustva umjetnosti.

Okupljeni pjesnici nisu se bojali javnog nastupa, iako su uglavnom radije posezali za tuđim pjesničkim radovima nego za svojim. Bilo je zanimljivh pjesama, kolegijalnog slušanja i pljeska.

Franko Bušić zorno je pokazao kako izgleda spoj poezije i performansa, a i Zlatan Dumanić je navratio dati podršku poetskim kolegama.

Siniša Kekez, foto: vladimir dugandžić / cropix

Naslovnica Kultura