Kultura Kultura

Smotra za mlade uhom: počinju drugi Dani nove glazbe

 Gordan Tudor
U ponedjeljak u 20 sati počinju drugi Dani nove glazbe u Gradskom kazalištu lutaka, a koji će na programu imati četiri zanimljiva koncerta. Trodnevni festival suvremene umjetničke glazbe i ove godine će prezentirati najnovija dostignuća u glazbenom svijetu, s posebnim naglaskom na posljednjih 25 godina i djela 21. stoljeća.

Prvog dana, u ponedjeljak, festival će ugostiti hrvatskog skladatelja, pijanista i pisca Dubravka Detonija i njegov Acezantez, ansambl Centra za nove tendencije Zagreb, s početkom u 20 sati.

Ansambl će izvesti glazbeno-scenski kolaž “Posuđivač suza i smjehova”, rađen za prošlogodišnji Muzički biennale Zagreb.

Drugog dana na programu su dva koncerta - prvo će se predstaviti splitska flautistica Ana Benić, koja će sa saksofonistima Gordanom Tudorom i Kajom Milišićem izvesti djela suvremenih autora za flautu solo i u kombinaciji s drugim instrumentima. Na taj način će nadomjestiti nedostatak klavira, flautina tradicionalnog pratioca.

Drugi koncert bit će onaj poznatoga mladog i perspektivnog udaraljkaša Filipa Merčepa, koji će Splićanima predstaviti i svoj omiljeni instrument - marimbu (afrički bas-ksilofon).

Srijeda će biti dan za čembalo, a svirat će ga Linda Mravunac-Fabijanić, koja će izvesti djela za ovaj bajkoviti instrument od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas. Uz nju će muzicirati i saksofonist Nikola Fabijanić te će se tako razvoj skladateljske misli za čembalo moći čuti i u ovoj neobičnoj kombinaciji. Koncert počinje također u 20 sati.

- U Splitu ljudi nemaju priliku čuti djela suvremenih hrvatskih i svjetskih autora kao ni nastupe instrumentalnih virtuoza i ansambala specijaliziranih za novu glazbu. Splitska publika ima interes za novu glazbu, što nam govore prošlogodišnja iskustva, kada je dvorana GKL-a bila puna, iako je bilo i vrlo eksperimentalnih djela - kaže Mirela Ivičević, akademska skladateljica i producentica festivala, koja je na poslijediplomskom studiju u Beču.

Stoga će ovaj festival, ove i sljedećih godina, donositi sve novo i moderno iz svjetske i domaće produkcije umjetničke glazbe u Split.

Ana jerković, foto: duje klarić / cropix

Kvaliteta i kvantiteta

Iako se većinom financiraju sami, uz ponekog sponzora, ovo je druga godina da se u Splitu organizira festival Dani nove glazbe, lani održan uz projekt Splithesis.

Inicijativa je to mladih akademskih glazbenika, a organizatori kažu da je program i ovaj put iznimno kvalitetan, iako manji, te donosi presjek hrvatskih i svjetskih trendova u umjetničkoj glazbi.

Umjetnički ravnatelj festivala je Gordan Tudor, nedavni laureat Međunarodnog natjecanja za skladatelje Marenostrum.

Naslovnica Kultura