Kultura Kultura

U ZADRU IZVEDENA drama nine skorup

Sarah Bernhardt dirnula i Mucala

U ZADRU IZVEDENA drama nine skorup

Premijera ‘Sare Bernhardt’ toliko se dojmila prvog čovjeka splitskoga HNK Duška Mucala da je odmah nakon završetka najavio gostovanje nove zadarske predstave na Maloj sceni splitske kazališne kuće. Sarah Bernhardt u tumačenju Jasne Ančić rasplakala je glu

Jasna Ančić kao Sarah Bernhardt
Premijerna praizvedba drame “Sarah Bernhardt” zadarskoga HNK, o posljednjim danima života možda najveće glumice svih vremena, u režiji Ivana Lea Leme i prema tekstu Nine Skorup, toliko se dojmila prvog čovjeka splitskog HNK Duška Mucala da je odmah nakon završetka najavio gostovanje nove zadarske predstave na Maloj sceni splitske kazališne kuće.

-  Već sam se dogovorio s ravnateljem, mojim kolegom glazbenikom, Renatom Švorinićem, da predstavu prikažemo i u Splitu. Kazališna suradnja između Splita i Zadra od sada će biti još bolja - najavio je, po mnogima sporni, novi splitski intendant.

Posebno ga je fascinirala interpretacija Jasne Ančić kao Sarah Bernhardt koja u jednosatnom nastupu, uz pomoć odličnog Mirka Šatalića, svoga vjernog tajnika Georgesa, kroz skladnu igru izmjeničnih uloga i situacija, rekonstruira najznačajnije momente od djetinjstva do smrti iz više nego burnog životopisa te velike francuske glumice.

Inače, riječ je o kćeri poznate pariške kurtizane, Židovke koja je konvertirala na katolicizam, uskraćene od najranije dobi za majčinu ljubav, koju je njezina strast za istinom dovela do reputacije svećenice umjetnosti, unatoč vječitog straha da kao osoba, žena, majka, supruga i ljubavnica nije nikada bila dovoljno prihvaćena i voljena u svijetu krutih muških pravila.

Nakon svih lomova, pobjeda i triježnjenja, borbe s medijima i druženjima s poznatim suvremenicima, poput Edisona, Marie Currie i Victora Hugoa, nižući nezaboravne uloge Hamleta, Medeje, Fedre ili Kleopatre te, konačno, službenog statusa prve globalne celebrity osobe koja je označila jednu epohu, Sarah Bernhardt za svoj posljednji čin i konačan odlazak sa životne pozornice izabire “najljepšu moguću scenu umiranja”, u naručju svog sina Mauricea, izgovarajući riječi Gospodnje: “Neka bude svjetlost.”

Predstavu u kojoj su glumci i publika, u začuđujuće intimnoj usklađenosti, smješteni na istoj sceni, emotivno je pratila i glumica iz Splita Jolanda Tudor priznajući da suze jednostavno nije mogla suzdržati:

“Mislim da je Jasna od prvog trena izvanredno pogodila psihu žene i trenutak kada je svačija duša izložena pogledu i komentarima drugih. Danas je vrhunska rijetkost u tako maloj formi vidjeti tako veliko glumačko umijeće.”

Na drugoj, pak, strani ispovijest Sarah Bernhard kroz introspektivni rukopis Nine Skorup i diskretnu režiju Ivana Lea Leme potvrdila je svoju aktualnost podsjećajući nas da se od kraja 19. stoljeća do početka 21., unatoč ratovima, tehnološkoj revoluciji i drugim civilizacijskim čudima, ništa bitno nije promijenilo po pitanju duha i traganja za pravom istinom.

Štoviše, vrijeme je puno sličnije nego što bismo to htjeli priznati.

ivica nevešćanin, foto: cropix

Rekli su...

Jasna Ančić: “Lady Ga-Ga je mali pionir za ekscentričnost u odnosu na Sarah Bernhardt. Žena koja ima bezbroj života nije se ustručavala biti moderna ni onda kada se zbog toga išlo na lomaču. U 20-ak dana priprema uspjeli smo doći do praizvedbe koja će tek dobiti svoj pravi ritam. Imala sam nekog unutarnjeg otpora prema Sarah, kao benediktinkama, nisam joj dopuštala ‘pristup’. Tek prije pet dana, kada sam potpuno naučila tekst, nekako sam joj se otvorila...”

Zlatko Begonja: “Izvanredan presjek života i doba jedne velike osobe. Posebno mi se dopala zbog svoje aktualnosti jer su mnoge teme kod Sarah i danas vrlo bitne.”

Dragan Veselić: “Odlična predstava, izuzetne energije, scenografski pogođene, s publikom na pozornici, vrhunska glazba Nebojše Lakića i sjajna, nenametljiva režija Ivana Lea Leme.”

Naslovnica Kultura