Kultura Kultura

Utorak, 20h

Plesom i pjesmom kontra nasilja: 'Superjunaci' stižu u splitski GKM

Utorak, 20h

U utorak u 20 sati u splitskom Gradskom kazalištu mladih održat će se gostovanje dramsko-plesne predstave za djecu i mlade "Superjunaci" Teatra Poco Loco iz Zagreba i Kazališne družine Pinkleci iz Čakovca, nezavisnih kazališta koji istražuju nove kazališne oblike i teme važne za mladu publiku.

Redateljica predstave je Renata Carola Gatica, koreografiju potpisuju Rakhal Herrero i Damian Cortes Alberti, dramaturgiju Dunja Fajdić. Asistentica koreografije i režije je Laura Aguerreberry, a u "Superjunacima" Igraju: Dunja Fajdić, Karolina Horvat, Maja Kovač, Mario Jakšić, Bruno Kontrec i Jurica Marčec.


Opera i tehno

- Kao dramska skupina za djecu, Poco Loco stalno ispituje granice između dramskog i lutkarskog kazališta, glazbenog kazališta, pokušavamo stalno stvarati neki novi izazov za naše izvođače - kaže redateljica Renata Carola Gatica. - Tako je i plesna scena došla na red u ovoj našoj predstavi "Superjunaci". Ovaj projekt se već radio u Argentini prije deset godina a predstava je zbilja sjajno funkcionirala s najmlađom publikom.

Kad smo čuli da će koreografi boraviti u Europi, kontaktirali smo ih da projekt adaptiraju i u Hrvatskoj i tako je nastala ova suradnja. Predstava "Superjunaci" je susret dramske i plesne scene, između hrvatskih izvođača i argentinske autorske ekipe. A predstava govori o toleranciji, suradnji i kako zapravo, na kraju, najlakši put za dobiti rezultat je timski rad. Predstava je drugačija i atraktivna, posebno za djecu koja uvijek sjajno reagiraju na pokret, glazbu i dobru i pozitivnu priču.

Posebnost predstave su koreografirane borbe superjunaka stvorene iz elemenata plesa i različitih borilačkih vještina. Uz ples, cijelu predstavu prati i atraktivna glazba različitih žanrova - opera, hip hop, tehno - stvarajući atmosferu svijeta na granici realnosti i fikcije. Priča, opet, parafrazira filmove i crtiće o superjunacima koje djeca svakodnevno prate, stvarajući vrlo tanku granicu između igre i stvarnosti, borbe i plesa, s vrlo jasnom porukom o tome da nasilju treba reći "ne". Dijalog, stvaralaštvo, ljubav i poštovanje prema drugima – to su supermoći koje spašavaju živote.

Teatar Poco Loco mala je umjetnička organizacija koja je u četiri godine postojanja ostvarila velike rezultate. Osvojili su desetak nagrada, odigrali 500 predstava, a njihove izvedbe pogledalo je više od 30 tisuća djece. Od 2014. godine Poco Loco kontinuirano okuplja profesionalne glumce, glazbenike, redatelje, dramaturge, vizualne umjetnike i dramske pedagoge u svrhu istraživanja novih izričaja u kazalištu za djecu i mlade.

Gostovali su na domaćim i stranim festivalima: MESS, Mali Marulić, Špancirfest, Ogulinski festival bajke, ASSITEJ, Naj naj festival, KOTOR FEST... Ostvarili su suradnje s Pinklecima, Centrom mladih Ribnjak, GKL Split, GKL Rijeka,Teatrom Exit, Indijskim kulturnim centrom, Konfucijevim institutom i brojnim drugima.

 


Faktor IKS
Gostovanje se ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture na poziv IKS Festivala i njegova četverogodišnjeg laboratorija za novu kazališnu umjetnost za djecu i mlade - KINKIN Studio u sklopu programa IKS KIDS koji promovira inovativni kazališni izričaj i suvremeni ples za mladu publiku u Splitu.
Od 2014. godine KINKIN Studio i IKS Festival sudjeluju u KLIKER platformi kao partneri na programima osnaživanja scene suvremenog plesa i inovativnog kazališta za djecu i mlade u Splitu, ali i na teritoriju cijele Hrvatske. U studenom izlazimo s našom umjetničkom produkcijom i pripremamo suradnje s partnerima na EU fondove - najavila je Nela Sisarić, voditeljica IKS festivala.

 

Naslovnica Kultura