Kultura Kultura

VELIKO PRIZNANJE

Kad neće američka, hoće Europska filmska akademija: Počasni EU Oscar Ralphu Fiennesu

VELIKO PRIZNANJE
Nagradu je Fiennes zaslužio na konto posvećenosti kinematografiji te duge, inspirativne i bogate karijere koja se proteže i iza kamere, ne samo ispred nje.

Veliki britanski glumac Ralph Fiennes u dva navrata nije uspio osvojiti (američkog) Oscara, ali zato će mu pripasti počasni EU Oscar.

Europska filmska akademija odabrala je upravo Fiennesa da ove godine na 31. dodjeli nagrada 15. prosinca u Sevilli dobije specijalno priznanje za europski doprinos svjetskoj kinematografiji i tako naslijedi prošlogodišnju laureatkinju Julie Delpy, odnosno one iz prijašnjih godina poput Piercea Brosnana, Christopha Waltza, Stevea Mcqueena, Pedra Almodovara, Helen Mirren...

Nagradu je Fiennes zaslužio na konto posvećenosti kinematografiji te duge, inspirativne i bogate karijere koja se proteže i iza kamere ("Koriolan", "Nevidljiva žena"), ne samo ispred nje.

Već je dvaput Fiennes bio nominiran za EU Oscara - za "Pauka" Davida Croneneberga i "Stoljeće ljubavi i mržnje" ("Sunshine") Istvana Szaboa, da bi potonju nominaciju i potvrdio.

Posljednjih godina nominiran je za BAFTA-u za uloge u "Hotelu Grand Budapest" Wesa Andersona, "Rasprskavanju" Luce Guadagnina, "Brižnom vrtlaru" Fernanda Meirellesa i "Kraj ljubavne priče" Neila Jordana, kao i za "Schindlerovu listu".

Za Spielbergov film je baš i dobio BAFTA-u te stekao prvu od zasad (samo) dvije nominacije za Oscara. Druga je za ulogu u "Engleskom pacijentu" Anthonyja Minghelle.

Britanski glumac je u filmografiju upisao vrijedne suradnje s još nekim važnim filmašima poput Kathryn Bigelow (glavna uloga u "Čudnim danima", sporedna u "Naredniku Jamesu"), Roberta Redforda ("Kviz"), Gillian Armstrong ("Oscar i Lucinda"), Stephena Daldryja ("Žena kojoj sam čitao"), a igrao je i u "Onjeginu" njegove sestre Sophie.

To su neke od njegovih najboljih uloga, dok je najpopularnija (i sama prilično sjajna) ona ikonička lorda Voldermorta u hit-serijalu "Harry Potter" kao i novog M-a u Bond-filmovima "Skyfall" i "Spectre".

Fiennes je upravo dovršio lepršavi film "Holmes&Watson", gdje igra Sherlockova neprijatelja Moriartyja. Nedavno je kompletirao i režiju svog posljednjeg redateljskog uratka "The White Crow" u kojem glumi Puškina, a snimao ga je dijelom i u Hrvatskoj.

Naslovnica Kultura