Kultura Kultura

Sarajevo, ljubavi moja

Povodom primitka Jagode Buić u Akademiju nauka i umjetnosti BiH, ova svjetski poznata Splićanka u Sarajevu je postavila izložbu posvećenu Predragu Matvejeviću

Sarajevo, ljubavi moja

U povodu primitka u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je postavljena izložba skulptura i crteža velike hrvatske umjetnice Jagode Buić u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Jagoda Buić je u prosincu postala član Akademije iz reda inozemnih članova, a tada su BiH akademici postali i Ferdo Bašić za biotehničke znanosti i Ivo Goldstein za humanističke znanosti.

Sarajevska publika, prenose bosanskohercegovački mediji, izvrsno je primila izložbu Jagode Buić, svjetski afirmirane hrvatske umjetnice i dobitnice mnogih priznanja.

– Uvijek sam sretna u Sarajevu i ne bih bila ovdje da me to ne usrećuje – kaže Jagoda Buić, Splićanka po rođenju, a po svemu velika europska umjetnica golemog opusa i značenja.

– Ono što me najviše čini sretnom jest plemenitost Sarajlija i vjernost sarajevskih prijatelja koja se održala tijekom dugog niza godina.

Na izložbi u Sarajevu, osim skica i crteža, izložene su i proslavljene tapiserije Jagode Buić, koje su ovoj hrvatskoj umjetnici donijele međunarodnu slavu i priznanja.

Suživljena s Mediteranom

– Motivi mojih radova su raznoliki i ovisni o trenutku nastajanja – kaže Buić, te dodaje da je sarajevska izložba napravljena "ad hoc" jer se ona nije nadala počasti da postane članica ANUBiH.

Tako se u Sarajevu mogu vidjeti i radovi koje je Jagoda Buić nedavno bila izložila i u Splitu, u galeriji "Dioklecijan", koju je autorica, nazvavši je "Scherzo s otpada", bila posvetila Miljenku Smoji.

Izložba je posvećena Predragu Matvejeviću, koji je, kako je istaknula Jagoda Buić, "svojim jedinstvenim umom veličao i u svom velikom srcu uvijek nosio Sarajevo i njegovu sudbinu".

Paralelno s izložbom u Sarajevu, u Zagrebu traje izložba fotografija Jagode Buić.

U Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Zagrebu postavljena je njezina izložba pod nazivom "Popodne u Rabatu", na kojoj se do 10. ožujka može razgledati dvadesetak fotografskih zapisa koje je autorica snimila u Rabatu i Asilahu i koje predstavljaju njezine "plavo-bijele" impresije vezane uz Maroko.

– Rođena Splićanka i prisno srođena Dubrovkinja, Jagoda Buić je od djetinjstva i mladosti najdublje suživljena s ambijentom i svjetlošću Mediterana – kazao je akademik Tonko Maroević.

– Bavila se mnogim medijima, dokazala izvornim objektima i složenim prostornim ansamblima, ali se fotografiji uglavnom nije posvećivala.

Međutim, u susretu s prizorima i vizualnim poticajima marokanskoga grada Rabata jednostavno nije mogla odoljeti izazovu – kaže Tonko Maroević.

Naslovnica Kultura