Kultura Kultura

Premijera na Sceni 55

U energičnoj izvedbi 'Obitelji' mladi glumci okrvavili ruke

Premijera na Sceni 55

Drama "Obitelj" suvremenog britanskog dramatičara Dennisa Kellyja premijerno je izvedena u HNK Split na Sceni 55 u
režiji Ivana Plazibata, a nastupili su Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković.


"Obitelj", u originalu "Orphans" ("Siročad"), vješto je napisan tekst talentiranog autora koji se uz komorne kazališne komade jednako dobro snalazi pištući za TVserije i West End mjuzikle.

Ovo je prvo izvođenje nekog njegovog djela u Hrvatskoj.


"Obitelj" je psihološki triler u kome su se i zločin i ključni događaji za mladi bračni par i ženinog brata već odigrali "iza scene" a sada ih treba raščistiti i prema njima zauzeti stav.


Dileme su teške i izbori nisu jednostavni: dramu obilježavaju aktualne teme kao što su mržnja prema imigrantima, problem straha od nepoznatog i pitanje može li taj strah poslužiti kao okidač za zločin.


Ulozi u obitejskim odlukama veliki su: valja izabrati između zločina ili pravde, zajedništva ili samoće i s tim odlukama živjeti. Temeljno je pak pitanje koje predstava otvara: na što smo sve spremni da bismo zaštitili sebe i svoje.


Mladi glumci energično su i koncentrirano izveli ovaj težak komad u kome ima i žešćih scena nasilja a autorski tim osim redatelja Plazibata koji potpisuje i izbor glazbe, čine još dramaturginja i prevoditeljica Mila Pavićević, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin i skladatelj Damir Šimunović. J. Parić

Naslovnica Kultura