Kultura Kultura

Dobitnik

Božja kreacija Adama i Eve uz asistiranje Lucifera, drama 'Raj pa kraj' Predraga Raosa, iznimno je duhovit i satiričan tekst kojega ćemo možda uskoro gledati u Splitu

Dobitnik

Dobitnik prve nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" za 2018. godinu je Predrag Raos za dramski tekst "Raj pa kraj".

Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za "Bez traga (par riječi predgovora)" i Dorotea Šušak za "Kako smo preživjeli Dies Irae", a treću Beatrica Kurbel za "Park" i Ivana Vuković za "55 kvadrata".


Tako su odlučili članovi Stručnog povjerenstva koje su činili predsjednica Branka Cvitković, Nenni Delmestre i doc. dr. sc. Alen Biskupović.

Oni su posebno preporučili i još tri kvalitetne drame: "Drage naše ruševine" Ružice Aščić, "Generator snova (skica života i mita H. P. Lovercraft)" Jadranke Bargh i "Zvijezda na Mjesecu" Borne Vujčića.


Nagradu od 1991. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture radi poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva.

Dobitnike je u ponedjeljak u Ministarstvu objavila pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, koja je rekla da je u konkurenciji bilo 40 dramskih tekstova autora iz cijele Hrvatske, prijavljenih pod šifrom.


- Dramski tekstovi pristigli na ovogodišnji natječaj iznimno su raznoliki u žanrovskim odrednicama, temama, narječjima i kvaliteti - kazala je Hraste Sočo.


U obrazloženju nagrada povjerenstvo je naglasilo da je "Raj pa kraj" Predraga Raosa iznimno duhovit i satiričan tekst o Božjoj kreaciji Adama i Eve uz asistiranje Lucifera.
 

 

Drama Sanje Porobije triler je s elementima horora u selu na otoku gdje prilikom pogreba u grobu pronalaze leš nepoznate djevojke, a drama Dorotee Šušak u monološkoj formi slobodnog stiha govori o samohranoj majci troje djece u borbi sa stečajem.


Trećenagrađena drama Beatrice Kurbel preko ubojstva majke u parku tretira nasilje nad ženama i nemogućnost pomirenja.

Drama Ivane Vuković kritički govori o crnoj strani turizma, kad se svi članovi splitske obitelji usele u jedan stan jer ostale iznajmljuju. Autorica ne štedi ni Split koji se raspada pod pritiskom kapitala.


Dobitnicima uz prvu nagradu ide 40 tisuća kuna, uz drugu 30, a uz treću 20. Ministarstvo kulture financijski stimulira kazališta za njihovo postavljanje na scenu, ali ne dočekaju svi scenski život.


Nagrade će se svečano dodijeliti na otvaranju Marulićevih dana u Splitu 23. travnja. S. Kekez

Naslovnica Kultura