Kultura Kultura

uoči premijere baleta

'Coppelia' je predstava za cijelu obitelj šarena, razigrana i puna pošalica, kaže latvijski koreograf, koji veli da jako voli Split i da se u njemu osjeća kao da mu je drugi dom

uoči premijere baleta

- “Coppelia” je balet kojim završava klasična baletna sezona u splitskom HNK jer nas u svibnju čeka samo još jedan moderan naslov.

Uglavnom, u pitanju je veliki produkcijski zalogaj na kojem se lome zubi u kazalištima, a mi smo predstavu u cijelosti sami pripremili – kazao je intendant Kazališta Goran Golovko na konferenciji za novinare uoči premijere “Coppelie” u petak 15. ožujka s početkom u 20 sati, izrazivši nadu da će se svidjeti publici.

Svidjeti barem koliko i prethodna, ona prije 30 godina, koja se na repertoaru zadržala punih šest sezona, do 1989. godine.


Ravnatelj Baleta Igor Kirov kazao je da je neizmjerno sretan i ponosan što postavlja ovaj klasični balet oko kojeg je okupljen veliki autorski tim.


Koreograf baleta je Aivars Leimanis, glasoviti latvijski baletni prvak i umjetnički ravnatelj Baleta latvijske nacionalne opere, kojega splitska publika poznaje još od 2006. godine, kada je latvijski Balet ovdje gostovao s “Gusarom”.

Nakon toga je Leimanis ovdje koreografirao iznimno uspješne produkcije “Giselle” 2010. i “Gusara” prošle godine.

Za cijelu obitelj

- “Coppelia” je moja originalna koreografija koja je u Rigi još dan-danas na repertoaru, a s njom smo gostovali u mnogim zemljama, u Švicarskoj, Francuskoj, Poljskoj, Engleskoj...

Splitski ansambl čine dobri plesači, tu su i jaki solisti, a sama predstava je razigrana i puna pošalica, ali snažne klasične tehnike.

“Coppelia” je predstava za cijelu obitelj i svi su zaista pozvani – kazao je latvijski koreograf, koji veli da jako voli Split i da se u njemu osjeća kao da mu je drugi dom.


O glazbi Lea Delibesa maestro Hari Zlodre je istaknuo da ona predstavlja naslijeđe romantizma, ali u njoj se pronalazi raznih naznaka: od elemenata austrijskog folklora, valcera, Mendelssohna, francuskih harmonija i štrausovskih orkestracija...

Za njega osobno ovo je 21. baletna premijera u 29 godina dugoj karijeri.


Kostimograf Aleksandar Noshpal najavljuje da će kostimi biti estetski pročišćeni, ali bogati i puni detalja, te da očekuje da će biti atraktivni i najmlađim gledateljima predstave.

Posebno je istaknuo izvrsnu suradnju sa koreografom koji prihvaća njegove ideje, kao i s krojačicama u radionici HNK.

Za njih kaže da rade divno i na vrlo visokom nivou. Do premijere ima još posla oko kostima, tako da se radi 24 sata, svih sedam dana u tjednu.


Plesači koji nose glavne uloge su solisti Eva Karpilovska kao Swanilda i Ivan Boiko kao Franz – Karpilovska je kazala da joj ova komična uloga predstavlja izazov, a Boiko je naglasio da je balet pun boja, kao i prostora za dramu i glumu, što je njemu drago, ali i izazovno.

Naslovnica Kultura