Kultura Kultura

dvostrani uspjesi

Priča 'Škola novog poretka' Mislava Pasinija, storija smještena u obrazovni sustav, koja osuđuje bullyng u školama, objavljena u američkom online časopisu 'Underpass'

dvostrani uspjesi

Priča splitskog pisca fantasyja i horora Mislava Pasinija objavljena je u američkom online časopisu "Underpass".


Riječ je o priči "Škola novog poretka", žanrovskoj storiji smještenoj u obrazovni sustav, koja osuđuje bullyng u školama.

"Dosta poznatih hrvatskih autora je do sada tamo objavljivalo jer je u svijetu jednostavno malo prostora za književnosti malih jezika", kaže Mislav Pasini, ponosan zbog objave u SAD-u.


Inače, "Underpass" se bavi malim književnostima, posebno srednjoeuropskima.

To je na području Amerike vrlo rijetko, osim hispanske ili frakofone književnosti. Urednica priče je Terra Chapek, koja ima višedesetljetno iskustvo novinarke i književne urednice.

Ustanak Kh'ale

Živi u Portlandu i otamo djeluje. Riječ je o posebnoj struji unutar američke književnosti koja je, za razliku od matice, vrlo zainteresirana za svijet izvan SAD-a.

Riječ je o časopisu koji koristi puno komunikacijskih vještina da bi se doprlo do čitatelja, objašnjava splitski pisac, priznajući da do "Underpassa" nije mogao doći sam.

Za to je odgovoran njegov riječki nakladnik Studio TiM, koji je osigurao i prevoditeljicu na engleski Mariju Perišić.


Osim osvajanja Amerike i virtualnog područja, Pasini nije zapostavio ni domaće tržište i medij knjige.

Kod splitske Naklade Bošković u tisku mu je osma knjiga "Ustanak Kh'ale". Riječ je o nastavku "Urghovih kronika" i očekuje se na tržištu za koji dan.


"Knjiga je prilagođena štovateljima stripa, pa tako brojem stranica ne prelazi uobičajeno kiosk-izdanje Zagora i sličnih junaka", objašnjava Pasini. S. Kekez

Naslovnica Kultura