Kultura Kultura

'MOJE LJETO S PICASSOM'

'U životu se dogodi i potres mozga i potres srca, ali je važno imati nekoga svog za kog se možeš uhvatiti'; Vjekoslava Huljić na promociji otkrila poantu pisanja romana

'MOJE LJETO S PICASSOM'

Vjekoslava Huljić predstavila je u Zagrebu svoju najnoviju knjigu "Moje ljeto s Picassom". Nakon velikog uspjeha koji su postigli njezini prethodni romani, autorica i u ovom progovara o problemima s kojima se susreće veliki broj tinejdžera.

"Moje ljeto s Picassom" priča je o djevojčici Suzi i njezinim ljetnim dogodovštinama. Suzi teško podnosi činjenicu da ima polubrata, proživljava otmicu i veseli se rođenju svoje sestrice.

"Djeca obožavaju trilere i krimiće, ali da ne bi sve bilo tako crno, uvijek ubacim veliki broj duhovitih situacija. Priču raspletem tako da djeci uvijek ponudim sretan završetak, jer smatram da im treba dati dozu svjetla i reći im da se mogu obratiti nekome tko će ih saslušati.

U životu se dogodi i potres mozga i potres srca, ali je važno da imaju nekoga svog za kog se mogu uhvatiti“ - ustvrdila je uspješna splitska autorica.

Otkrila je i kako izgleda njezi proces stvaranja.

"Uvijek prvo zamislim temu i problem, pa krenem plesti priču, a tek na kraju dolaze likovi. Najveća draž je u svakodnevicu uplesti elemente trilera...“ - priznala je.

Na promociji knjige govorila je i kritičarka te teoretičarka dječje književnosti Diana Zalar, koja je književni rad Vjekoslave Huljić počela pratiti 1980-ih godina.

"Ono što je mene prvo privuklo Vjekoslavinim romanima bile su morske metafore. Ona koristi svježe i inovativne metafore, naročito u bajkama za djecu, a u kasnijim knjigama postalo je jasno da je Vjekoslava jako vezana za podneblje u kojem živi“, istaknula je Zalar.

Zalar smatra da je prilikom pisanja romana namijenjenih djeci najvažnije, ali i najteže postići uvjerljivost, s čime Vjekoslava veoma dobro balansira.

"Njezine su knjige prožete humorom vezanim uz Dalmaciju, kao što su i jezično vezane uz dalmatinski mentalitet. Međutim, ispod te vanjske konfiguracije nalazi se suptilno okretanje obiteljskim temama“ - rekla je Zalar.

Naslovnica Kultura