Mišljenja Cinemark

POKEMON DETEKTIV PIKACHU Pikachu ili 'rigachu'? Pika pika!

FILM: Pokemon Detective Pikachu; fantastična avantura; SAD/Japan/Kanada, 2019.; REŽIJA: Rob Letterman; ULOGE: Ryan Reynolds, Justice Smith; DISTRIBUCIJA: Blitz; OCJENA: ** ½

'Pokemon Detektiv Pikachu' reciklira mnoge blockbustere, ali nije 'rigachu'. Ima u toj reciklaži ponešto potencijala i šarma. Film svakako dižu sarkastične, cinične i ironične primjedbe Ryana Reynoldsa koji je dao glas Pikachuu i sinkronizira ga kao Deadpoola s predikatom 'PG' umjesto 'R'. Njegov angažman u vokalnoj ulozi je odlična ideja.

"Psyduck!" – "Pokemon Detektiv Pikachu" (2019.)

Skupi ih sve. Koga? Pokemone, naravno. Pokemon-manija nanovo trese svijet jer počeo ih je skupljati i Hollywood. Film "Pokemon Detektiv Pikachu" prvi je hollywoodski igrano-animirani spektakl o Pokemonima koji je prošlog vikenda umalo svrgnuo posljednje "Osvetnike" s prvog mjesta gledanosti na američkom box-officeu.

Ostvario je, naime, najbolje otvaranje svih vremena kad je ekranizacija nekog "videogame" brenda u pitanju, bolje i od "Tomb Raidera" s Angelinom Jolie. Nova hollywoodska franšiza je, čini se, rođena i ovo je početak mogućeg "Pokemon Cinematic Universea" (PCU) u stilu Marvelova (MCU).

Međutim, Pokemoni bi trebali učiti od Avengersa kako se kreativnije gradi i širi svemir ukoliko se ne žele suziti "samo" na najodanije fanove Pikachua i ekipe kojima je dosta čuti "Pika pika" i svi sretni i zadovoljni. "Svi su slatki", zasigurno je uzela riječ iz usta fanovima mlada novinarka Lucy Stevens (Kathryn Newton; "Benov povratak") koja piše blog o Pokemonima.

Sve se, ili većina toga, u "Pokemon Detective Pikachu" doima reciklažom drugih hollywoodskih filmova, mahom blockbustera. Megalopolis Ryme City, u kojem ljudi i Pokemoni žive zajedno (dobra, važna poruka o toleranciji primjenjiva na rasu i spol), izgleda kao spoj Tokija, New Yorka i Londona u stilu velegradova iz "Blade Runnera", "Duha u oklopu", "Tko je smjestio Zeki Rogeru" i "Zootropole".

Zamijenite replikante, kiborge, likove "Looney Tunesa" i životinje za Pokemone, razlike takoreći nema. Korporativac Howard Clifford (Bill Nighy) nalazi se u kolicima "x-menovskog" profesora X. Patkasti Pokemon Psyduck u vlasništvu Lucy je kombinacija Howarda The Ducka i "pokemonskog" Groota ("Čuvari galaksije") koji umjesto "Ja sam Groot" govori samo svoje ime varirajući, kao, emotivne intonacije.

Pobješnjeli, "superludi" majmunoliki Pokemoni, Aipomi, ponašaju se kao "čimpanzombiji" iz "Čudesnog parka". Ključni akcijski "setpiece" je svojevrsni "Inception" ili "Doktor Strange" s planinom i šumom umjesto urbanom arhitekturom. A sve što Pikachu, maskota Pokemona, kaže izlazi iz usta zvjezdanog Ryana Reynoldsa koji mu je dao glas i sinkronizira ga kao Deadpoola s predikatom "PG" umjesto "R".

Srećom, "Pokemon Detektiv Pikachu" nije "rigachu" i ima u toj reciklaži ponešto potencijala i šarma. Recimo, film je mogao biti "pokemonski" odgovor na "Rogera Rabbita", šareni igrano-animirani detektivski "noir". Pogledajte samo scenu u kojoj "detektiv svjetskog glasa" Pikachu i mladi Tim Goodman (Justice Smith; "Jurski svijet 2") ispituju "pokemonskog" pantomimičara, vjerojatno najbolju u filmu.

Boje i pikseli su, nažalost, prebrzo ubili kolorit starih detektivskih "noirova" ("Angels With Filthy Souls") koje obožava navodno stradali Timov otac za kojim on i Pikachu kreću u potragu. Nadalje, Psyduck znade dovesti film do zabavnog apsurda kao Pokemon koji bi mogao eksplodirati ako se iznervira i njegov stres treba držati pod kontrolom, puštajući mu umirujući glazbu.

Gorespomenuta planina-šuma akcijska scena na momente prilično uzbudljivo nosi usporedbu sa slavnijim blockbusterima, unatoč rastegnutim pikselima, a praćena je i ekološkom opaskom Pikachua ("Tko nakon ovoga ne bi vjerovao u klimatske promjene?!").

I, konačno, odlična ideja je angažman Reynoldsa u vokalnoj ulozi "plišanog" žutog Pokemona na pola puta između zeke, hrčka, vjeverice i miša, ovisnog o kavi i s repom u obliku "emoji" munje. Dakako, Reynolds ne uzvikuje samo "Pika pika" pune 104 minute budući da Tim "razumije" Pikachua i njegov "pokemonski" jezik se projicira kao ljudski, dok svi ostali čuju ono "pika".

Reynoldsove sarkastične, cinične i ironične primjedbe svakako dižu film, premda traže zločestiji "R" predikat, ali i sporije izlaganje priče kako bi gledatelj mogao uhvatiti sve što reče prije nego mu pažnju odvuče iduća CGI (hiper)aktivnost, od atraktivnog naprednog hologramskog prikaza do Pokemona u računalnoj akciji.

No, "R" predikat je ostavljen za "Deadpoola", a upravo je - interesantno - tim slovom označen purpurni plin od kojih Pokemoni polude. U ovom filmu se, slučajno ili namjerno, nađe poneka subliminalna poruka ili nešto na tom tragu, što ga čini zanimljivijim nego jest. Tako ime najsnažnijeg Pokemona na svijetu, Mewtwo, zvoni na #MeToo.

Ipak, "Pokemon Detective Pikachu" većinom zvoni na prebučni blockbuster koji voli biti naporan i kaotičan u toj buci više no što bi trebao. "Kaotičan" je možda i riječ koja najbolje opisuje film. U više navrata se režiser-hitmejker Rob Letterman (crtići "Riba ribi grize rep" i "Čudovišta protiv vanzemaljaca", filmovi "Gulliverova putovanja", "Čudovišta iz susjedstva") lomi za koga je "Pokemon Detektiv Pikachu" točno namijenjen.

S Lucy i Tomom cilja se na tinejdžere, s Reynoldsom na malo starije gledatelje, a s Pokemonima na klince koji bi mogli ostati zbunjeni na nepodesni Pikachuov odgovor na Timovu izjavu da je "pričao sa ženama i prije" ("Kad je to bilo, u rodnom kanalu?").

Djeci se film na koncu nešto više priklanja, fanovima najviše, ostavljajući dojam stotinjak minuta duge reklame za Pikachua i kompaniju koja bi se mogla nastaviti. "The Lego Movie" je također bio filmska reklama za brend igračaka, ali je, za razliku od "Pokemon Detective Pikachu", barem bio kreativan kao takav i postmoderno svjestan tko je i što je, istovremeno dobro zabavljajući sebe i publiku. Skupi ih sve? Jedan je dovoljan.

De Vito za Pikachua

Justice Smith je u "Gradovima na papiru" pjevao "Pokemon" temu, predodredivši se za ovaj film, a mnogi su navijali da glas Pikachuu posudi Danny De Vito.

Naslovnica Cinemark