Kultura Kultura

Splitsko 'Dijete od pijeska' dobilo nagradu publike za najbolju predstavu FIST festivala u Beogradu; Anja Ostojić s tim je radom diplomirala na UMAS-u pod mentorstvom profesorice Brune Bebić

Predstavi "Dijete od pijeska" Anje Ostojić na nedavno završenom 14. Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu dodijeljena je nagrada publike za najbolju predstavu festivala.

Nakon uspješne premijerne izvedbe i tri reprize u Splitu u veljači 2019. godine, izvedba u Beogradu bila je prvo regionalno gostovanje koje je odmah i nagrađeno od strane publike.

"Dijete od pijeska" je glumačko-fizička predstava nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost.

Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala. Ispreplićući glumačke s cirkuskim tehnikama – akrobatska tkanina, kontorcionizam – Anja Ostojić živi unutarnja stanja osobe koja kroz cijelu predstavu pokušava upoznati sebe i odgovoriti na najteže pitanje, odgonetnuti Tko sam ja/on/ona zapravo? Predstava prati odrastanje, unutarnja previranja i borbu za osvajanje vlastitog identiteta žene koja je prisiljena živjeti u okvirima onog nametnutog, kao muškarac.

"Dijete od pijeska" autorski je projekt Anje Ostojić nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić.

Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke akademije u Splitu i suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100.

Naslovnica Kultura