Kultura Kultura

Balet o jednoj mladosti

Pop-hitove iz 60-ih plesat će baletani puno mlađi od njih: 'Što me čini sretnom' Josipe Lisac, 'Za mene je sreća' Gabi Novak i Radojke Šverko, 'Potraži me u predgrađu' Lade Leskovara, 'Samo jednom se ljubi' Ive Robića, '

Balet o jednoj mladosti

Svi izvođači uvjereni su u to da će ovaj plesni spektakl privući publiku i navesti je da zapjeva u gledalištu

U HNK-u Split sezona se primiče kraju, a zadnja premijera bit će plesna predstava "Balet o jednoj mladosti", koja je na programu u petak, 31. svibnja, s početkom u 20.30. Koreograf predstave je Igor Kirov, a dramaturg Goran Golovko.


Jezikom modernog plesa, članovi splitskog Baleta – njih 27 – plesat će uz poznatu glazbu šlagera i šansona domaće popularne glazbe, uglavnom iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Hitovi iz relativno bliske prošlosti pružit će emotivni okvir za plesno zbivanje.


Koreograf Kirov kazao je da ansambl pop-glazbi dodaje umjetnički izričaj i da je pred plesače postavio poseban izazov – veli, publika će prepoznati njegov koreografski rukopis, ali i činjenicu da se u svojem radu ne ponavlja.


Goran Golovko objasnio je da to nije revijalna predstava u kojoj se glazbeni brojevi samo nižu jedan za drugim, nego im je našao poveznicu.

Izvedba se može gledati i kao jedna večer na nekadašnjem plesnjaku, gdje se oslikavaju ljudski karakteri i osjećaji, čežnje, želje, traženje smisla u odnosu s drugom osobom, ali i strah od usamljenosti i potreba za ljubavlju i pripadanjem.

Dvadesetak zimzelenih

Između dvadesetak glazbenih brojeva koji su odabrani čut će se "Što me čini sretnom" Josipe Lisac, "Za mene je sreća" Gabi Novak i Radojke Šverko, "Ti si moje proljeće" grupe Bijele strijele, "Dalmatinke male" Zdenke Vučković i Marka Novosela, "Još jednom" Elvire Voće, "Potraži me u predgrađu" Lade Leskovara, "Samo jednom se ljubi" Ive Robića, "Decembarska pisma" Maruške Kalođere, "Plavuša" Kiće Slabinca i "O, mladosti" Arsena Dedića.


Nastupit će članovi ansambla Sanja Bikić, Nikol Marčić, Sanja Dimache, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Ajla Kadrić, Snježana Radica, Maja Lončar, Eva Karpilovska, Nozomi Miura, Hyejin Kim, Jaclyn Ann Higgins, Minori Nakayama, Anastasiia Boiko, Ivan Boiko, Remus Dimache, Romulus Dimache, Askhatbek Yusupzhanov, Francesco Pio de Benedictis, Daniel Hoek, Daniel Erchov Zayas, Silviu Tanase, Aaron Kok, Branko Sarić, Igor Gluškov i Eugen Dobrescu.


Plesači vele da im je bilo veliko zadovoljstvo raditi na ovom projektu. Premda su mlađi od hitova uz koje plešu, dobro su im poznati ili su ih sada zavoljeli.

Eva Karpilovska kazala je kako nikada do sada na sceni nije bila "u braku" – u klasičnim baletima obično sve završava vjenčanjem.


Sanja Dimache dodala je kako se sjeća plesnjaka – na njih su išli njezini roditelji i vodili su je sa sobom, a uz to misli da današnja glazba ne pobuđuje emocije kao nekadašnja.

Voljela bi da predstavu pohodi i starija generacija, ljudi od šezdeset i sedamdeset godina, koji će se tako prisjetiti mladosti.


Svi izvođači uvjereni su, pak, u to da će ovaj plesni spektakl privući publiku i navesti je da zapjeva u gledalištu.

Naslovnica Kultura