Kultura Kultura

MEĐUNARODNI ART SUSRET

Umjetnost bez granica: u Berlinu imigranti, u Splitu dragi gosti

MEĐUNARODNI ART SUSRET

Otvarajući u petak izložbu u splitskom Salonu Galić, istanbulsko-berlinska umjetnička kuća Taswir predstavila je i sebe.

Riječ je o međunarodnoj agenciji za umjetnička istraživanja i studije dijaspore koja djeluje pod imenom House of Taswir na čelu s kustosicom Shulamit Bruckstein. Ona je svoje je gostovanje u Splitu započela izložbom u Salonu Galić, nazvanom "Fourfold. Positions from Berlin", odnosno "Četverostruko. Pozicije iz Berlina".

Riječ je o izložbi kojom se predstavljaju i Taswir agencija, i još troje umjetnika - Ali Kaaf, Silvina Der Meguerditchian i Anton Roland Laub, a sama izložba je uvod u javne razgovore s ovim umjetnicima koji trenutačno žive i rade u Berlinu, gdje, osim u Istanbulu, djeluje i House of Taswir. U nekom smislu, čitav je 'četverostruki' događaj priča o Berlinčanima koji su i imigranti i umjetnici i još društveno odgovorni ljudi.

U Splitu je u petak navečer i premijerno predstavljen "Echo Chamber Istanbul", instalacija koja je inspirirana arhivom istanbulske kustosice Beral Madra koja broji na stotine digitalnih freski koje prikazuju umjetnička djela, tekstove, poetske fragmente, zvučne i pokretne isječke, pisma i druge predmete koji se odnose na taj turski centar suvremene umjetnosti, koji ima jedan od najvažnijih arhiva suvremene umjetnosti u cijeloj regiji.

U tom smislu, 'Četverostruko. Pozicije iz Berlina" predstavlja vizualnu kritiku jednoličnih, uniformiranih identiteta, kako ozbiljnih i ironičnih, tako i poetskih i znatiželjnih.

Inače, Taswir na arapskom, perzijskom, turskom, urdu i hindskom jeziku znači stvaranje slike, crtanje, slika, predstavljanje. Tako i kuća Taswir, imaginarni institut, uzima vizualne, formalne i arhitektonske inspiracije iz različitih izvora kao što je rukopis hadisa, talmudske folije, poglavlja Freudovog tumačenja snova i suvremena umjetnička djela.

Izložba u Galiću ostaje otvorena mjesec dana, a ovog vikenda, u subotu i nedjelju, slijede razgovori s gostujućim umjetnicima. U subotu u podne će tako u Salonu Galić kustos Darius Bork razgovarati s umjetnikom Alijem Kaafom o njegovim serijama "Bizantinski kutak" i „Procjep". Ali Kaaf je rođen u alžirskom gradu Oranu u sirijskoj obitelji, diplomirao je u Bejrutu i u Berlinu.

Također u subotu, ali u 16 sati, posjetitelji Galića čut će razgovor s umjetnikom Antonom Rolandom Laubom o njegovoj seriji fotografija „Mobilne crkve" te njegovom umjetničkom istraživanju Ceaușescuovog izmještanja crkava u Bukureštu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pretprošle godine, naime, Laub je izdao umjetničku publikaciju "Mobilne crkve. Laub je rođen u Bukureštu, a nedavna povijest Rumunjske i naslijeđe Ceaușescuove diktature su među centralnim temama njegove umjetničke prakse.

U nedjelju u 15 sati umjetnička upraviteljica Taswir projekta Shulamit Çoruh će moderirati razgovor s umjetnicom Silvinom Der Meguerditchian o njezinim projektima u Ateni, Bejrutu, Madridu i armenskom gradu Gjumriju. Umjetnica je unuka armenskih imigranata u Argentinu, a od 1988. godine živi u Berlinu. Posljednjih godina radi na "Žene pokreću sjećanje", u kojem sa skupinom umjetnika, autora, muzeologa i društvenih aktivista umjetnički istražuje svjedočenje kao odgovor na povijesne traume.

Naslovnica Kultura