StoryEditorOCM
KulturaPOMORSKA BAŠTINA

Dalmacija je zrcalo Europe i zrcalo Mediterana, tvrdi redatelj Nicolo Bongiorno nakon premijere 'Lavova Visa' na FMFS-u i otkriva da ovaj put neće zaroniti u Jadran s obzirom na morskog psa, već uživati u Splitu i festivalu

16. lipnja 2019. - 10:55
Producenti Lavova

Jadransko more ima fascinantnu povijest, rečenica je u dokumentarnom filmu "Lavovi Visa". Jedna od povijesnih fascinacija je Viška bitka iz 1866. i olupina broda "Re d 'Italia" izgubljena u dubinama Jadrana.

O toj temi Nicolo Bongiorno, sin poznatog TV voditelja Mikea, snimio je dokumentarac u talijansko-hrvatskoj koprodukciji (producentica Tina Hajon s naše strane) koji se premijerno prikazao u "Kinoteci" u sklopu FMFS-a.

- Dalmacija je predivno mjesto, zrcalo Europe i zrcalo Mediterana. Za mene je otok Vis postao simbol magičnog i hipnotičkog mjesta, mjesto gdje sam na moje veliko iznenađenje počeo istraživati duboke tajne jedinstva Italije, moje rodne zemlje.

Jezik valova i dokova, migracija riba, sudbine i priče sačuvane u nautičkim rječnicima i u jezicima koji nestaju... žargo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:48