Kultura Kultura

velikan sa škoja

Duško Kečkemet - Bračanin koji se na Brač nije uknjižio nego ga je oknjižio

velikan sa škoja

Edicija "Brački zbornik" predstavila je u Supetru svoj novi 24. broj, koji je u cijelosti posvećen dr. Dušku Kečkemetu, velikom hrvatskom, splitskom i bračkom polihistoru, povjesničaru umjetnosti i kulturologu, i to u prigodi 95. godišnjice njegova rođenja. Knjiga nosi naslov "Duško Kečkemet i Brač" i predstavlja svojevrsni hommage Bračana tom iznimnom znanstveniku. On je za mnoge Homo universalis koji posjeduje kompetentna znanja iz više znanstvenih disciplina.

Dr. Duško Kečkemet rođen je u Supetru, a znakovito je spomenuti da je predstavljanje knjige održano u galeriji Ivana Rendića, koje, kako je kazala njezina ravnateljica prof. Gita Dragičević, ne bi bilo bez izdašne pomoći "barba" Duška, isto kao što bi teško bilo govoriti o opusu Ivana Rendića, nestora hrvatskoga kiparstva, da ga nije temeljito istražio i o njemu napisao doktorsku disertaciju. Kao aktivni umirovljenik, dosta je godina proveo u bračkoj luci Bobovišća u društvu sa svojim knjigama i arhivima.

Vrijednost "Bračkog zbornika" je i u tome što je prvi na jednome mjestu popisao i donio bogatu Kečkemetovu bibliografiju. Premda mu je Split bio u središtu istraživanja i zanimanja, njegov doprinos Braču ostaje nemjerljiv. Iz priložene bibliografije očito je da je Braču dr. Kečkemet posvetio 130 naslova većeg ili manjeg opsega, koji obuhvaćaju brojne knjige, fotomonografije, vodiče, znanstvene, stručne, kritičke i popularne članke, predgovore katalozima izložbi, recenzije knjiga i članaka, enciklopedijske članke i druge uratke.

Predstavljajući "Brački zbornik" o Dušku Kečkemetu, njegov urednik, dr. Josip Vrandečić, bračke gore list, posebno je izdvojio njegove znanstvene monografije o Ivanu Rendiću i Branislavu Deškoviću te vodiče otoka koji pridonose rasvjetljavanju njegove povijesne i kulturne baštine.

U svojim radovima i raspravama dotaknuo je život i djelo pisaca Jerolima Kavanjina i Vladimira Nazora, a ostao je privržen kamenarskoj tradiciji otoka pišući o bračkim naseljima, arhitektonskim sklopovima, klesarskim školama, bunjama i svim onim kamenom i kistom oplemenjenim oblicima. "Veliki doprinos", zaključio je urednik dr. Vrandečić, "Duško Kečkemet dao je analizama graditeljstva i urbanizma i načinima da se sačuvaju za buduće generacije."

Iako je svoj najveći dio istraživačkog opusa posvetio gradu Splitu, kazao je professor emeritus Ivo Šimunović, Split mu se nikada nije na pravi način odužio. Međutim, nastavio je profesor Šimunović, Kečkemet je kroz život hodao uspravno, gledao je svakoga u oči i nikada se nije bojao reći istinu i ono što misli.

Mnogi će, dodao je, koji poznaju Kečkemetov opus s pravom kazati kako je jedan prosječni ljudski i znanstveni život prekratak da bi se napisalo toliko stranica koliko ih je on ispisao.

Dr. Lucija Puljak kazala je kako ju je Kečkemet inspirirao u mnogim aktivnostima, osobito u pogledu bavljenja baštinom. Na tom tragu ona je u "Bračkom zborniku" riječju i slikom predstavila "čudo" nastanka bračke japjenice.

Na završetku su svi, među kojima je bio i Božo Biškupić, nekadašnji ministar kulture, snažnim pljeskom pozdravili dr. Kečkemeta u znak zahvale za sve ono što je učinio za Brač te mu poželjeli još mnogo godina života.

Kečkemetov brački opus čine brojne knjige, fotomonografije, vodiči, znanstveni, stručni, kritički i popularni članci predgovori katalozima izložbi, recenzije knjiga i članaka i enciklopedijski članci

Naslovnica Kultura