Kultura Kultura

prosto zrakom leti...

Jaje bačeno na premijeri 'Rigoletta' na Peristilu primjer je balavog, kukavičkog ponašanja

prosto zrakom leti...
Ovaj postupak ne može se dovoditi u vezu s davnim običajem izražavanja nezadovoljstva prema kazališnom činu, kada su na izvođače letjeli ostaci hrane iz gledališta

Jedno jaje umiješalo se u premijernu izvedbu "Rigoletta" na Peristilu u nedjelju navečer, na otvaranju Splitskog ljeta. Jaje je doletjelo među publiku pri kraju prvog čina, pogodilo jednu djevojku izravno, a drugoj samo "maćalo" haljinu. Krhotine ljuske pale su i na konzervatora Joška Belamarića i njegovu kćer. Oni su se u pauzi očistili i nastavili gledati - pogođene djevojke nisu.

Za ovaj čin za sada još nitko nije "preuzeo odgovornost", ali, uz ogradu postavljenu uz gledalište, razvijena su dva transparenta, s porukama usmjerenim uglavnom protiv aktualne vlasti i devastacije Marjana. Aktivist Zoran Burić priveden je na policiju.

Policija bi također trebala utvrditi jesu li ova dva čina u vezi.

Udar sa sjevera

U publici, međutim, malo tko je opazio što se dogodilo osim onih koji su sjedili neposredno uz "stradale". Kazališni djelatnici jesu i, kako doznajemo, do kraja predstave i zaštitari, i hostese i ostali zaposlenici koji su se tu zatekli pomno su promatrali hoće li doletjeti još koje. Ono jedino očito je došlo sa sjeverne strane gledališta, iz zgrada u kojima ima nekoliko stanova i apartmana. Međutim, incident se nije ponovio.

Tko god da je počinio ovu zlobnu djetinjariju, promašio je cilj. Nekome možda smetaju političari na premijeri, nekome smeta izvedba jer baš ne voli "Rigoletta", ali publika baš nikome nije ništa kriva. Pogođen je mogao biti bilo tko, samo da se izazove problem, da bude nereda.

Ovaj postupak ne može se dovoditi u vezu s davnim običajem izražavanja nezadovoljstva prema kazališnom činu, kada su na izvođače letjeli ostaci hrane iz gledališta.

Prije koju stotinu godina u teatrima se jelo i pilo, štoviše, i ljubakalo po ložama, a pozornica je mogla biti zasuta cvijećem, ali i gnjilim pomidorima. Odavno se u teatrima i ne zviždi; zapravo, kao jedini način izražavanja nezadovoljstva publici ostaje suzdržavanje od aplauza ili slab aplauz.

Peristilsko jaje možda podsjeća na te stare, prilično barbarske običaje, ali s njima nema veze. To je balavo, kukavičko ponašanje i podsjeća na djecu koja nasumično s prozora gađaju prolaznike špicama ili, u gorem slučaju, balonima s vodom. Bilo koga. Neka bude nereda.

Naslovnica Kultura