Kultura Kultura

trilogija sklada kulturnoga grada

Splitski ljetni kazališni đir: Džemperić u ruke i pravac Sitno Gornje na 'Orestiju'

trilogija sklada kulturnoga grada

Dok se Split krčkao od vrućine u srpanjskoj noći, mosorska klimatizacija uključena na manje od dvadeset stupnjeva hladila je publiku u džemperićima dok su uživali u tragediji, grčkoj, nekoliko stotina metara više, u Gornjem Sitnom na Mosoru.

Prva ovogodišnja izvedba najnagrađivanije predstave splitskog HNK, slojevita antička drama "Orestija" po Eshilovu tekstu, u režiji Dejana Projkovskog, ispunila je gledalište. Kako je izvedba dan prije otkazana zbog jake bure, glumački je ansambl bio nabrijan – naprosto su eksplodirali u kamenom ambijentu na litici nad Splitom, morem i otocima pod nogama.

Čuo se i koji uzdah sućuti prema mladom dijelu ansambla, redom splitskim akademcima koji gotovo čitavu predstavu nisu izlazili iz bazena s vodom, koji je pridonio sjajnim efektima, bilo da je riječ o uličnim borbama ili molitvama upućenima Olimpu.

"Orestija" je, podsjetimo, nakon prošloljetne premijere požnjela hrpu nagrada: "Juditu" za najbolje umjetničko postignuće dramskog programa, Nagradu hrvatskoga glumišta kao najbolja hrvatska dramska predstava u 2018. godini, Nagradu hrvatskoga glumišta za izuzetno ostvarenje Marjanu Nejašmiću Baniću u ulozi Korovođe, te Nagradu hrvatskog glumišta Mladenu Radovnikoviću za najbolju kostimografiju, a među ta odličja treba svakako ubrojiti i pohvale oduševljene publike.

Među njima je bilo i dosta onih koji su se ponosno hvalili kako su već bili prošle godine i na Mosor će se uspeti i dogodine, ako bude izvedena na poljičkom prostoru uređenom i održavanom zahvaljujući neviđenom trudu mještana. Kojima je baš stalo da ovo kameno gnijezdo i u sljedećim godinama grije (ili hladi, ovisno o prilikama) svakovrsna kulturna događanja.

Vizualno čarobna predstava, a što uključuje i scenografiju, kostimografiju i koreografiju, ali i izvanrednu glazbu, počinje padom i paljenjem Troje u sumrak, što ju je za ovu priliku "odigrala" crkvica svetih Kuzme i Damjana na mosorskoj klisuri i zaključuje se korumpiranim sudištem i općim ludilom u proročištu u Delfima, jednostavno zaslužuje još i još izvedbi. Ova tragedija pokazuje što dobro ugođen ansambl može, a može puno.

Naslovnica Kultura