Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Dvorana (i dolina) suza

Bačeni suzavac u zagrebački noćni gay-klub "SuperSuper" u kasnim noćnim satima natjerao je, razumljivo, posjetiteljima suze na oči, ali dvorana suza munjevitom se brzinom pretvorila u cijelu dolinu suza, u jauk cijele Panonije i još južnije preko Velebita. I sve se unaprijed zna.

To je djelo iz mržnje i homofobije, izraz netolerancije prema drugima i drugačijima. Sumnja nije dopuštena. Nema tu i ne može biti nikakvih drugih motiva, ni provokacija, ni ljubomora, ni osamljenost ni huliganizam.

Tako je nekako osamdesetih prošlog stoljeća beogradska „Politika“, medijski pripremajući agresiju na Kosovo, pisala u stilu: Šumu srpskog seljaka zapalila nepoznata osoba albanske nacionalnosti.

Val isprika i suosjećanja

Uslijedio je val isprika, solidariziranja i suosjećanja s ugroženom populacijom. Ispričaše se i ovaj zločinački pothvat osudiše Vlada, predsjednica, HDZ, SDP, HNS, HSS, pravobraniteljica za spolnu i rodnu ravnopravnost…, uostalom svatko tko drži do sebe, tko ne želi dovesti u pitanje svoju političku korektnost i internacionalnu karijeru.

Ministar vanjskih poslova (!) održao je, doduše nevoljko, vjerojatno natjeran, urbi et orbi, posebnu konferenciju za tisak ispred mjesta događaja. U pitanje je očito došao i međunarodni ugled zemlje, možda i EU fondovi.

Na brzinu je održan prosvjedni skup na trgu znakovita naziva, koji se, naime, zove trgom žrtava fašizma. Predstavnicima vlasti oštro je zamjereno što se nisu tamo pojavili, ali je zato dominirala visoka figura mladog šefa SDP-a. Zatražen je i novac od Ministarstva kulture za svibanjsku paradu ponosa, za taj znameniti kulturni događaj, za demonstraciju nepristojnosti, kao što je to svaka, ne samo homoseksualna, eksternizacija intimnosti i seksualnosti.

Duga lista optuženih

Za divljački, idiotski ispad nekog frustriranog pojedinca (dopustimo da je to stvarno homofob) okrivljen je čitav niz ljudi i institucija. Optuženi su Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković, Vladislav Ilčić i Željka Markić, Hercegovci i Ličani, škola i Crkva, policija i organi gonjenja, konzervativno-klerikalna revolucija i desničarski portali i uopće opasna klima u društvu.

Slučaj je došao kao naručen, kao nova potvrda teze o fašistoidnom i ustašoidnom društvu. Kao da se jedva čekalo da se takvo što dogodi. Unaprijed spremljene teze iznova su aktualizirane. No, najbliža je ipak
istini tvrdnja aktivista tzv. Queer (engl. nastran) grupe, koja je okvirni pojam za cijelu tu LGBT zajednicu, po kojima je ovaj incident odraz moralnog relativizma.

Naslovnica ad hoc