Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Aduti (ne)suđenih gradonačelnika

Ad hoc

U utorak su u Galeriji umjetnina nastupili kandidati za budućega gradonačelnika Splita sa svojim viđenjima razvoja kulture u gradu. Na žalost, došli su, prema anketama i prema općim mišljenjima, samo autsajderi. Pojavili su se Aida Batarelo, o kojoj se premalo zna, Dragan Markovina, o kojemu se previše zna, jedan od posljednjih pobornika poraženog jugoslavenstva, kojemu je kulturni uzor ugašeni splitski tjednik iste orijentacije, te dosadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar, koji se bez svoje krivnje, stjecajem okolnosti, našao na sporednom kolosijeku, razišavši se od stranke koja ga je prije četiri godini izmislila.

Naravno, bez svoje krivnje ili zasluge, Baldasar je, metaforički rečeno, došao kao partizan, a otišao kao ustaša, što apsolutno ništa ne govori o njemu, ali puno govori o nama, o duhovnim i političkim prilikama u kojima još uvijek živimo.

Andro i Željko

Kao izgledni kandidati profilirali su se Andro Krstulović, Željko Kerum, Marijana Puljak i Robert Pauletić. Ovaj put nećemo o njihovim manama, već o prednostima, odnosno o kartama s kojima izlaze pred publiku, o ulozima kojima žele dobiti svoj dio kolača, o adutima kojima sami misle pobijediti.

Iako sam to ne naglašava, Krstulović je "koljenović" iliti "fetivi", s imidžom obrazovanog, kulturnog i umjerenog intelektualca, sličan poteštatu iz "Velog mista". Za njega se, međutim, Split kao gospodarska, kulturna i socijalna aglomeracija proteže od Kupreških do Splitskih vrata, što do sada nitko nije tako definirao. Kandidat je, dakako, i najjače stranke u državi, gradu i županiji.

Željka Keruma još uvijek bije glas sposobnog i okretnog trgovca koji je kao gradonačelnik iza sebe ostavio Zapadnu obalu, Tuđmanov spomenik i križ na vrhu Marjana. Gubitak posljednjih izbora ni poslovni slom nisu ga nimalo obeshrabrili, i dalje je pun sjajnih obećanja. Nimalo ne bježi od svoga tzv. vlaškog podrijetla, puno stanovnika Splita će se lako s njim poistovjetiti, jer ga osjeća kulturološki bliskim sebi, iako on zapravo spada u jedan društveni sloj od kojega su ti stanovnici miljama udaljeni.

Puljak kao Esih

Marijana Puljak je na neki način u Splitu ono što je Bruna Esih u Zagrebu. Kao što je Esih surogat za slabog HDZ-ova kandidata, tako je Puljak zamjena za slabog SDP-ova kandidata. Afirmirala se svojim pogledima na komunalne, gradske probleme i zauzimanjem za njihovo rješavanje, ali je onda vrlo sračunato utrčala u upražnjeno ideološko polje sa stavovima koji će se tradicionalnim SDP-ovim biračima jako svidjeti.

Robert Pauletić je kao relativno mlad, inteligentan, izravan i nekonvencionalan čovjek najbliži mlađoj populaciji.

Naslovnica ad hoc